hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rekabet Kurulu cezası sonrası BİM'den açıklama

    Rekabet Kurulu cezası sonrası BİMden açıklama
    expand

    Rekabet Kurulu, kurum uzmanlarının yerinde incelemesini engelleyen BİM'e 1,3 milyar Türk lirası idari para cezası kesti. Kesilen para cezasına ilişkin BİM'den yazılı açıklama yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rekabet Kurulu'nun, kurum uzmanlarının yerinde incelemesini engellediği gerekçesiyle 1.3 milyar TL idari para cezası kestiği BİM'den konuya ilişkin açıklama yapıldı.

    "Rekabet Kurumu tarafından 14 Ocak 2025 tarihinde BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen yerinde incelemede sağlık sorunu nedeniyle ofis dışında ve izinli olan bir çalışanın kişisel telefonunda bulunan Whatsapp yazışmalarını sildiği Rekabet Kurumu tarafından tespit edilmiştir.

    Söz konusu çalışan şirketimizde ticari kararları etkileyebilecek bir pozisyonda olmayıp bu yazışmaları kendi inisiyatifiyle silmiştir. Şirketimiz hemen duruma müdahil olmuş, yapılan teknik çalışmayla Whatsapp’taki yazışmalar geri getirilerek Rekabet Kurumu’na sunulmuş ve bu yazışmalarda rekabete aykırı bir durum olmadığı anlaşılmıştır.

    Şirketimiz şeffaflık, hesap verilebilirlik ve rekabet ilkelerine uygun hareket etme konusunda son derece hassas ve disiplinlidir. Söz konusu çalışanın kişisel davranışı şirketimiz tarafından asla kabul edilen bir davranış değildir ve iş akdi derhal feshedilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buna karşın Rekabet Kurumu, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 16. maddesi uyarınca “Yerinde İncelemenin Engellenmesi ya da Zorlaştırılması” yönünde tespit yaparak şirketimiz aleyhine 2023 yılı gayri safi gelirinin binde 5’i oranında olacak şekilde 1 milyar 296 milyon TL idari para cezası vermiştir. Söz konusu idari para cezasının 5326 sayılı Kanunun 17. maddesinin 6. fıkrası gereğince %25 indirimli şekliyle uygulanması halinde ceza tutarı 972 milyon TL olacaktır."

    "BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. tüm rekabet kurallarına tam uyum içerisinde hareket etmekte olup yerinde inceleme sürecinde hiçbir şekilde engelleme ya da zorlaştırma gibi bir davranışta bulunmadığı gibi inceleme süresince ve sonrasında çalışmaları kolaylaştırmış ve her türlü iş birliğini göstermiştir. İzinde ve şirket kontrolü dışında bulunan çalışana ait söz konusu yazışmalar geri getirilmesine ve bu yazışmalarda rekabet hukukuna aykırı herhangi bir içerik bulunmamasına rağmen verilen bu ceza haksız, hukuksuz ve hakkaniyetsiz bir cezadır.

    Diğer yandan Rekabet Kurumu’nun gerekçeli kararı henüz BİM’e gönderilmemişken, resmi internet sitesi niteliğinde olmayan ancak Rekabet Kurumu’na ait olduğu belirtilen “haber.rekabet.gov.tr” adresli internet sitesi ve buna bağlı sosyal medya hesaplarında 19.02.2025 tarihinde “Yerinde İncelemeyi Engellemenin Sonuçları Ağır Olabilir BİM’e 1,3 Milyar TL Ceza” başlıklı haber ile teamüllere aykırı bir yöntem ve üslupla cezanın duyurusu yapılmıştır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    REKABET KURULUNDAN BİM'E 1,3 MİLYAR LİRALIK CEZA

    Rekabet Kurumundan yapılan açıklamada, yerinde inceleme yetkisinin kanunun ihlal edilip edilmediğinin ortaya çıkarılmasında kullanılan araçların başında geldiği belirtilerek, bu yetkinin yetkin ve verimli kullanılmasının rekabetin tesisi için son derece önemli olduğu vurgulandı.

    Yerinde incelemenin engellenmesi ya da zorlaştırılması durumunda ilgili şirkete, cirosunun binde beşi oranında idari para cezası verildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Yerinde incelemeler Rekabet Kurumu tarafından en son teknolojiye sahip cihazlarla titizlikle gerçekleştirilmektedir. İnceleme sadece işle ilgili unsurları kapsamakta olup, kişisel veya özel verilere hiçbir surette dokunulmamakta, bu veriler inceleme kapsamı dışında tutulmaktadır. Yerinde inceleme gerçekleştirilen teşebbüslerin söz konusu idari para cezası ile karşılaşmamaları adına, en alt seviyeden en üst seviyeye kadar tüm teşebbüs çalışanlarının yerinde inceleme başladığı andan itibaren, iş için kullandıkları herhangi bir cihazdan hiçbir veriyi silmemeleri gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada, aksi durumda bu hususun Kurum personeli tarafından yüksek teknolojiye sahip cihazlarla kolaylıkla tespit edildiğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

    "Nitekim 14 Ocak'ta BİM'in genel merkezinde yapılan yerinde incelemede, yerinde inceleme başladıktan sonra bir BİM yöneticisi tarafından veri silme eyleminin gerçekleştirildiği Kurum uzmanlarınca tespit edilmiş ve Kurulun 6 Şubat'ta almış olduğu kararla yerinde incelemenin engellendiğine ve zorlaştırıldığına hükmedilerek BİM'e yaklaşık 1,3 milyar Türk lirası idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow