hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Powell'ın açıklamalarının ardından petrol fiyatları ne kadar oldu? (26.08.2024)

    Powellın açıklamalarının ardından petrol fiyatları ne kadar oldu (26.08.2024)
    expand

    Cuma günü 79,27 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,15 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.07 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,63 artışla 78,64 dolara çıktı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 75,33 dolardan işlem gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi sinyali ve Orta Doğu'daki ateşkes müzakerelerinde yaşanan çıkmaz nedeniyle yükseliş trendine girdi.

    Fed Başkanı Jerome Powell, eylül ayında faiz indirimi yapılabileceği sinyalini verdikten sonra petrol fiyatları yukarı yönlü bir seyir izlemeye başladı.

    Powell, cuma günü Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, politika ayarlamaları için uygun zamanın geldiğini belirterek, "Hareketin yönü belli, ancak faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı gelen verilere, ekonomik görünüme ve risk dengesine bağlı olacak." ifadelerini kullandı.

    Piyasalarda, Fed'in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörülürken, eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimi olasılığı yüzde 32,5, 25 baz puanlık indirim olasılığı ise yüzde 67,5 olarak değerlendiriliyor.

    ABD'de faiz indirimine gidilmesinin ekonomik aktiviteyi artıracağı ve bu durumun petrol talebini de yükselteceği tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, küresel petrol rezervlerinin büyük bir kısmına sahip olan Orta Doğu'da ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması, arz endişelerini artırarak fiyat artışlarına katkıda bulunuyor.

    Uluslararası arenada yürütülen ateşkes müzakerelerine rağmen İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları hız kesmeden devam ediyor. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 480’i çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 405 Filistinli hayatını kaybetti, 93 bin 468 kişi yaralandı.

    Brent petrolde teknik olarak 78,84 ile 79,25 dolar aralığı direnç, 78,43 ile 78,02 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow