hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol fiyatlarındaki yükseliş kalıcı mı? Piyasalarda İran tedirginliği...

    Petrol fiyatlarındaki yükseliş kalıcı mı Piyasalarda İran tedirginliği...
    expand

    ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in İran'a ait petrol tesislerine yönelik olası bir misilleme saldırısının gündeme geldiğine dair açıklamalarının ardından, Brent petrol fiyatları yüzde 6 arttı ve Ocak ayından bu yana en yüksek haftalık artışını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in İran'ın petrol tesislerine olası saldırısının konuşulduğunu belirtmesi üzerine petrol fiyatları yüzde 4'ten fazla yükselmiş olsa da uzmanlar, bu saldırının gerçekleşmesi halinde fiyat artışlarının kalıcı olmayacağını öne sürüyor.

    1 Ekim'de İran, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı General Abbas Nilfuraşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak İsrail'e onlarca balistik füze fırlatmıştı ve bu gelişmeyle petrol fiyatları yükselmeye başlamıştı.

    Aynı gün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya hesabında yayınladığı videoda İran’ın füze saldırısını "büyük bir hata" olarak nitelendirip bunun bedelini ödeyeceğini söyledi. Bu açıklamayla birlikte Brent petrol yüzde 3'ten fazla değer kazanarak 74,27 dolardan işlem gördü.

    3 Ekim’de Biden, İsrail'in İran’ın petrol tesislerine saldırı olasılığına ilişkin “Şu anda bunu tartışıyoruz.” açıklamasıyla bu olasılığı açık bırakınca, Brent petrol fiyatı yüzde 4'ün üzerinde bir artışla 77,83 dolara yükseldi ve günü 77,44 dolarda kapattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 Ekim’de Biden’ın, “Eğer onların (İsrail'in) yerinde olsam, petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm” demesi petrol fiyatlarının yükselişini sınırlandırdı. Ancak, Orta Doğu’daki çatışmaların küresel petrol arzında kesintilere neden olabileceği endişeleri piyasada etkisini sürdürdü.

    Bu açıklamalar sonrası Brent petrol, 4 Ekim’de sona eren haftayı yüzde 0,6 artışla 77,88 dolarda kapattı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da yüzde 0,9 artışla 74,06 dolara çıktı. Haftalık olarak ise Brent petrol yaklaşık yüzde 6 yükselerek Ocak ayından bu yana en yüksek haftalık artışını kaydetti. WTI ham petrolü ise haftalık bazda yüzde 5'ten fazla artarak Ağustos 2023'ten bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi.

    "İRAN'IN PETROL ALTYAPISINA YÖNELİK BİR SALDIRI PETROL FİYATLARINI KALICI OLARAK ETKİLEMEZ"

    Avrupa Enerji Güvenliği İnisiyatifi Murahhas Üyesi Alberic Mongrenier, AA'ya yaptığı açıklamada, İsrail’in İran’a ait petrol tesislerine yapacağı olası bir saldırının küresel petrol fiyatları üzerinde uzun vadeli bir etkisi olmayacağını belirtti. Mongrenier, böyle bir durumda kısa süreli fiyat artışlarının yaşanacağını ifade ederek, "İran’ın petrol altyapısına yönelik bir saldırının kalıcı bir etki yaratacağına inanmıyorum. Kısa süreli ‘duygusal’ bir fiyat artışı olabilir, ancak OPEC ve diğer üreticiler İran petrolünü hızlı bir şekilde telafi edebilecek fazladan kapasiteye sahip” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mongrenier, yatırımcıların ilerleyen dönemde OPEC ve OPEC dışı ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun stratejilerini yakından takip etmesi gerektiğini vurgulayarak, “OPEC+ grubu bir süredir petrol fiyatlarını desteklemek için üretim kısıtlamasına gidiyor ancak bu yeterli etkiyi yaratmadı. Eğer İran ihracat kapasitesini kaybeder ve grup bu açığı kapatmamaya karar verirse, fiyatlar yükselebilir.” ifadelerini kullandı. Ancak, diğer üreticilerin bu açığı kapatabileceğini belirterek, bu nedenle kalıcı bir fiyat artışı beklemediğini söyledi.

    Petrol fiyatlarındaki yükseliş kalıcı mı Piyasalarda İran tedirginliği...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "PETROL FİYATLARI 100 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR, ANCAK DÜŞMESİ MUHTEMELDİR"

    Washington merkezli danışmanlık firması Rapidan Energy Group’un Başkanı Bob McNally de İsrail’in İran’ın petrol rafinerilerine saldırması durumunda ham petrol fiyatlarının artacağını, ancak bu artışın kalıcı olmayacağını belirtti. McNally, körfez bölgesindeki enerji tesislerinin zarar görmesi veya Arap Körfezi'nden sağlanan ham petrol, rafine ürün ve LNG akışlarında uzun süreli kesintiler yaşanmasının kırılgan ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, "Zararın veya kesintinin boyutuna bağlı olarak, ham petrol fiyatları varil başına 100 doların üzerine çıkabilir, ancak talebin zayıflaması ve ekonomik durgunlukla birlikte fiyatların yeniden düşmesi muhtemeldir." dedi.

    McNally, yatırımcıların İsrail’in misilleme için hangi hedefleri seçeceğine ve ardından İran’ın buna nasıl karşılık vereceğine dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, “İsrail’in sivil ölümlerle sonuçlanacak bir eylemi, çatışmanın hızlı bir şekilde tırmanmasına yol açar.” ifadesini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow