hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol devlerinin karı ilk yarıda yüzde 10 düştü!

    Petrol devlerinin karı ilk yarıda yüzde 10 düştü
    expand

    Dünyanın en büyük 9 petrol şirketi, yılın ilk yarısında toplamda yaklaşık 129,80 milyar dolar kar elde etti ve bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında bir düşüş gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan ExxonMobil ve Chevron, Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz BP, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Rus Rosneft, Norveçli Equinor ve Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'nun 2023'ün ilk yarısındaki toplam kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10 azaldı.

    Bu süreçte Saudi Aramco 56,30 milyar dolar, ExxonMobil 17,46 milyar dolar, Shell 14,02 milyar dolar, BP 5,47 milyar dolar, Chevron 9,93 milyar dolar, Eni 2,06 milyar dolar, Equinor 4,54 milyar dolar ve TotalEnergies 9,50 milyar dolar kâr açıkladı.

    2022'nin ilk yarısına kıyasla, Saudi Aramco'nun kârı yüzde 9,1, ExxonMobil'in yüzde 9,6, Shell'in yüzde 4,7, BP'nin yüzde 27,5, Chevron'un yüzde 21,1, Eni'nin yüzde 30,4, Equinor'un yüzde 33,1 ve TotalEnergies'in yüzde 1,4 azaldı.

    Geçen yılın aynı döneminde Saudi Aramco 61,96 milyar dolar, ExxonMobil 19,31 milyar dolar, Shell 14,71 milyar dolar, BP 7,55 milyar dolar, Chevron 12,58 milyar dolar, Eni 2,96 milyar dolar, Equinor 6,79 milyar dolar ve TotalEnergies 9,64 milyar dolar kâr elde etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu dönemde, en fazla kâr artışı kaydeden şirket ise Rosneft oldu. Şirketin geliri, bu yılın ilk yarısında bir önceki yıla göre yüzde 30,2 artarak 10,52 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde Rosneft'in kârı 8,08 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

    Böylece 2023'ün ilk yarısında yaklaşık 143,58 milyar dolar net gelir elde eden şirketlerin bu yıl aynı dönemdeki toplam net gelirleri 129,80 milyar dolara düştü.

    6 bin gemiden 600'ü Rus petrolü taşıyor Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, AA'ya yaptığı değerlendirmede, Rosneft'in kârını en fazla artıran şirket olmasının piyasa uzmanlarını şaşırttığını belirtti. Barkeshli, Rusya'nın OPEC+ öncesinde bile pazar payını korumaya yönelik bir politika izlediğini, özellikle Asya pazarında Hindistan'a ihracatını artırdığını söyledi.

    Barkeshli ayrıca, Rosneft'in yerel pazarda güçlü bir oyuncu olmaya devam ettiğini vurgulayarak, Rusya'nın yaptırımlara rağmen petrol ve gaz gelirlerini koruma konusunda planlamalar yaptığını ifade etti.

    OPEC+ üretim kesintileri fiyatların daha fazla düşmesini engelleyebilir Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy'den Petrol Uzmanı Rohan Goindi, bu yıl petrol fiyatlarındaki düşüşün, arzın yetersiz kalması ve OPEC ile OPEC dışı ülkelerin üretimi artırmaktan kaçınmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Goindi, yılın ilerleyen dönemlerinde Kanada'nın katkısıyla OPEC dışı arzın artacağını öngördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Goindi, ayrıca küresel ekonomik sorunların talebi zayıflattığını ve Çin ile ABD'den gelen olumsuz ekonomik verilerin bu duruma katkıda bulunduğunu ifade etti. OPEC+ grubunun üretim kesintilerini sürdürmesinin, fiyatların daha fazla düşmesini engelleyeceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow