hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Nükleer santral için 3 milyar dolar harcadık"

    Nükleer santral için 3 milyar dolar harcadık
    expand

    Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) AŞ Genel Müdürü Fuat Akhundov, projeye şimdiye kadar 3 milyar dolar harcadıklarını ve lisansları henüz çıkmamasına karşın çalışmaların devam edeceğini belirterek, nükleer santral projelerinde gecikmenin normal olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.

    Reuters'de yeralan habere göre, proje takviminde, TAEK'ten inşaat lisansının 2015 sonunda alınması, ilk ünite inşaatının ise Ocak 2016'da başlaması öngörülüyordu. Bu kapsamda ilk ünitede elektrik üretiminin 2019 yılında başlaması hedefleniyor ancak bu yıl Mart ayında Reuters'ta yer alan bir haberde, santralin 2022'de devreye gireceği yer aldı.

    Akkuyu NGS tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Akhundov, "Biz şirket olarak şu ana kadar NGS projesine 3 milyar dolar yatırdık. Üretim lisansımız henüz çıkmadı ama buna bakmadan yatırımlarımıza devam edeceğiz. Çünkü Türkiye ve ekonomisine güveniyoruz" dedi.

    Nükleer santral için 3 milyar dolar harcadık

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "2 kanun değişikliğini bekliyoruz"

    Projenin hayata geçmesi için Meclis'te bulunan iki kanuni değişikliğin gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Akhundov, Rusya'dan Ocak ayında gönderilen 700 milyon dolarlık kaynakla birlikte projenin 2017 yılına kadar finansmanlarının hazır olduğunu kaydetti.

    Projenin bitiş tarihini öngörmenin doğru olmadığını, dünyada prosedürel gecikme yaşanmayan nükleer santral projesinin bulunmadığını belirten Akhundov, şöyle devam etti:

    Nükleer santral için 3 milyar dolar harcadık

    "Nükleer projelerde böyle şeyler olur. Kimseyi suçlamıyoruz. Biz bütün izinler alındıktan sonra bu inşaatı yedi yılda bitireceğiz. Tam bitiş zamanını söyleyemem... Şirketimizin stratejisi de Türkiye'nin 2023 hedeflerindeki enerji ihtiyaçlarını karşılamak."

    Akkuyu NGS santral için zorunluluk olan ÇED raporunu en geç 2013 yılı sonunda almayı planlıyordu ancak bunu 2014 sonunda alabildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow