hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Moody’s Türkiye kredi notu belli oldu! Moody's Türkiye kararı ne oldu?

    Moody’s Türkiye kredi notu belli oldu Moodys Türkiye kararı ne oldu
    expand
    KAYNAKNeşe Akbaş / Cnnturk.com Muhabiri

    Piyasalar, Moody's tarafından açıklanacak Türkiye kredi notu kararına odaklandı. Ocak ayında Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükselten Moody's'in, bu kez kredi notunu ne yapacağı merak ediliyordu. Moody's'in bu kararı, Türkiye ekonomisinin uluslararası alanda nasıl değerlendirildiğini ve gelecekteki ekonomik beklentileri yansıtması açısından önemli olacak. İşte Moody's Türkiye kararı detayları.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 2024 yılında Türkiye için iki kredi notu gözden geçirme tarihi belirledi. Moody's, 2024 takviminde Türkiye raporu için ilk tarihi 12 Ocak oldu. Türkiye, Moody's takviminde 2024 yılında değerlendireceği ilk ülke olarak yer aldı. ABD merkezli Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 19 Temmuz'da Türkiye için kritik ikinci raporunu açıkladı. Moody's, Standard and Poors (S&P) ile Fitch Ratings gibi kredi notu artırımına gidip gitmeyeceği merak konusuydu.

    MOODY'S TÜRKİYE KARARI NE ODU?

    Moody’s, Türkiye'nin kredi notunu 19 Temmuz 2024 tarihinde saat gece 23:00'ten sonra yapıldı. Bu tarihte yapılacak değerlendirme, Türkiye'nin mali ve parasal reformlar konusundaki ilerlemeleri ve ekonominin genel durumuna göre belirlendi. 2024'ün ocak ayında Türkiye ile ilgili ilk raporunu yayınlayan Moody's, B3 olan kredi notunu değiştirmemiş ancak görünümü durağandan pozitife yükseltmişti.  Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.

    TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞ KREDİ NOTLARI

    Moody’s Türkiye kredi notu belli oldu Moodys Türkiye kararı ne oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MOODY'S KREDİ NOTU ANLAMLARI

    Üç büyükler olarak tabir edilen en büyük üç derecelendirme kuruluşu, Standard&Poor’s (S&P), Moody’s ve Fitch’dir. Moody’s, en yüksek kredi derecesini “Aaa”, yüksek kredi seviyelerini ise “Aa1, Aa2, Aa3” notlarıyla ifade etmektedir. İyi kredi derecesi olan “A1, A2, A3”, ülkenin finansal taahhütleri karşılamak için güçlü kapasitesi olduğunu ancak olumsuz ekonomik koşullardaki değişimlere karşı duyarlı olduğunu belirtmektedir. Yatırım yapılabilir bir görünüme sahip olan ülkelerin notları “Baa1, Baa2, Baa3” ile gösterilmektedir. “Ba1, Ba2, Ba3” kredi notları ise yatırımcılar tarafından algılanan en yüksek riskli nottur. Spekülatif değer taşıyan ve yatırım yapılamaz durumda olan finansal varlıklar için ise “B1, B2, B3”, “Caa, Caa3, Ca” ve “D” sembolleri kullanılmaktadır.

    Moody’s Türkiye kredi notu belli oldu Moodys Türkiye kararı ne oldu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow