Mobilya sektörü yaşanan kaybı Gürcistan'la telafi etti
Adamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, Gürcistan'a her yıl yaklaşık 50 milyon dolarlık otel mobilyası gönderdiklerini belirtti.
MOBSAD Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, "2016 yılında iç turizm nedeniyle otel mobilyalarında yaşanan talep düşüklüğünü Gürcistan ile telafi ettik. Bu ülkeye her yıl sattığımız 50 milyon dolarlık otel mobilyası tutarını yüzde 30 artırarak 65 milyon dolara çıkardık." dedi.
Vergi rekortmenleri açıklandı!
Yanıkçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmin 54 ayrı sektörü beslediğini, bu sektörlerden birinin de mobilya olduğunu ifade ederek, söz konusu sektörde otel mobilyalarının ayrı bir alan oluşturduğunu, her yıl yapılan yeni otellerle sektörde 150 milyon dolarlık bir mobilya pazarı oluştuğunu söyledi. Yanıkçıoğlu, otellerin sürekli renovasyon projelerine dahil olduğunu belirterek, Türkiye'de bu sürenin 6 yıl olduğunu ve bir otelin, avizesinden koltuğuna kadar mobilyasını 6 yılda bir değiştirdiğini bildirdi.
Türkiye'de son 2 yıldır turizm sektöründe işlerin istenildiği gibi gitmediğini ifade eden Yanıkçıoğlu, milyonlarca kişiye istihdam sağlayan, son 5 yılda yüzde 12 büyüyen ve 2014'te 37 milyar dolarlık ihracatla Türkiye'nin önemli güçlerinden biri olan turizm sektörünün son dönemde yaşadığı kayıplara işaret etti. Yanıkçıoğlu, 2014'te 37 milyona yaklaşan yabancı turist sayısının 2016'da 20 milyona gerilediğini, elde edilen gelirin de 34 milyar dolardan 17 milyar dolara düştüğünü söyledi.
Turizm sektöründe bu yıl ümit verici rakamlar yakalandığını belirten Yanıkçıoğlu, yabancı turist sayısında artış olduğunu, otellerin 2016'nın açığını kapatmaya çalıştığını anlattı. Yanıkçıoğlu, "Mobilya üreticileri olarak, son dönemde turizm mobilyası satışlarında yaşadığımız kayıpları özellikle Gürcistan ile kapatmaya çalıştık. Çünkü turizmciler, son dönemde projelerini ertelediler. Hem yatırımların hem de otellerin mobilyalarını değiştirmesinin gecikmesi turizm mobilyası sektöründe yüzde 15'lik kayıp oluşturdu." şeklinde konuştu.
"Gürcistan'a 2017 ihracat hedefimiz 75 milyon dolar"
Cüneyt Yanıkçıoğlu, otel mobilyalarında yaşadıkları kaybı alternatif pazarlarla atlatmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bu pazarların başında Gürcistan geldi. Gürcistan'a her yıl yaklaşık 50 milyon dolarlık bir otel mobilyası gönderiyoruz. 2016 yılında iç turizm nedeniyle otel mobilyalarında yaşanan talep düşüklüğünü Gürcistan ile telafi ettik. Bu ülkeye her yıl sattığımız 50 milyon dolarlık otel mobilyası tutarını yüzde 30 artırarak 65 milyon dolara çıkardık." ifadelerini kullandı.
Özellikle Batum bölgesinde ciddi turizm yatırımlarının hayata geçirildiğini, Gürcistan'a otel mobilyası ihracatını her yıl artıracaklarını ve 2017 hedeflerinin 75 milyon dolar olduğunu belirten Yanıkçıoğlu, genel mobilya ihracatı içerisinde Batum otel mobilyası pazarının yüzde 3 pay aldığını bildirdi.
"Gündemimizde Çin, Hindistan ve Nijerya var"
MOBSAD Başkan Vekili Yanıkçıoğlu, 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan, son 15 yılda ihracatın kilogram değerini 2 dolardan 3,7 dolara çıkaran Türkiye'nin, geçen yıl 2,5 milyar dolarlık mobilya ihracatı yaptığını söyledi.
2017 hedefinin yüzde 20 artışla 3 milyar dolar olduğunu ve alternatif pazarlara yöneldiklerini anlatan Yanıkçıoğlu, şunları kaydetti: "Bunlardan ilki Çin, diğeri Hindistan ve Nijerya... Özellikle spesifik pazarlarla ilgileniyoruz. Dünyanın en çok mobilya ihraç eden ülkesi olmasına rağmen Çin'e ciddi mobilya ihraç etmeye başladık. Uzak Doğu, dünyaya açılmak konusunda önemli bir bağlantı noktası ve yine orta vadede nüfusu ve ekonomik potansiyeli dolayısıyla önemli bir pazar. Uzak Doğu pazarı için projelerimizi sağlam adımlarla atıyoruz ve uzun vadeli projeler geliştiriyoruz. Çin'de giderek artan bir lüks tüketim söz konusu. Evler eskiye oranla artık daha büyük metrekarelerde yapılıyor ve zenginlik arttıkça zenginliğin mobilyada karşılığı olan varaklı, klasik mobilyalar tercih edilmeye başlandı. Çinliler evlerinde tasarım yönü yüksek, el emeği yoğun mobilyaları tercih etmeye başladı. Yine diğer bir önemli bir pazar Hindistan... Bu ülkeye yayılabilmek, entegre pazarlama faaliyetinde bulunmak için projeler hazırlıyoruz. Türk mobilya sektörü açısından ambargonun kalktığı İran pazarı önemli bir yer teşkil ediyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 18 Kasım 2024 gram altın, tam altın ve cumhuriyet altını kaç TL?
Yüksek emekli maaşı alabilmek için bu detaya dikkat! Uzman isimden emeklilik hazırlığı yapanlara kritik uyarı...
İslam Memiş 2025 yılı tahminini açıkladı! Altın yeniden yükselecek mi?
ASGARİ ÜCRET | 2025 asgari ücret zammı için geri sayım başladı! Masada hangi rakamlar var?
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER 19 KASIM 2024! Yarın BİM kataloğu ürünleri neler?