hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı

    Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı
    expand

    TCMB Para Politikası Kurulunun 27 Haziran'daki toplantısına ilişkin özet yayınlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın ilk çeyreğinde küresel büyüme görünümünde sınırlı bir iyileşme gözlemlenirken, iş gücü piyasalarındaki sıkılığın devam ettiği bildirildi. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin 2024'te yüzde 2 artarak 2023'teki yüzde 1,8'in üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Küresel ekonomik faaliyetin zayıf seyrini sürdüreceği belirtilen özette, gelişmiş ülkelerin büyüme verilerinin iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanmayı desteklediği, bu toparlanmanın daha çok hizmet sektörü kaynaklı olduğuna işaret ediliyor.

    Özette, ABD ekonomisinin diğer gelişmiş ülkelerden olumlu ayrışmaya devam ettiği vurgulanarak, jeopolitik gelişmeler ve sürdürülen sıkı para politikalarının 2024 yılında küresel iktisadi faaliyet açısından öne çıkan risk faktörleri olarak görüldüğü ifade edildi. Çekirdek enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyeleri, küresel enflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmaya devam edeceğini ima ediyor. 2023'te enflasyonda keskin bir düşüş görülse de, özellikle hizmet enflasyonundaki katılık dikkat çekiyor.

    Gelişmekte olan ülkelerde faiz indirimlerinin parasal sıkılığı koruyacak şekilde sürdürüldüğü, bazı gelişmiş ülke merkez bankalarının ise faiz indirim süreçlerine başladıkları belirtiliyor. Ancak, enflasyonda gözlenen katılık, jeopolitik gelişmeler ve emtia fiyatlarına ilişkin risklerin devam etmesi nedeniyle merkez bankalarının faiz indirimlerinde temkinli bir yaklaşım izleyecekleri değerlendiriliyor. Diğer taraftan, gelişmiş ülkelerin büyüme ve enflasyon görünümleri ile para politikalarına yönelik beklentiler farklılaşmış, artan küresel belirsizlikle birlikte risk iştahı ve gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımları son dönemde dalgalı bir seyir izlemiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özette, Türk lirası kredi büyümesindeki yavaşlamanın devam ettiği, yabancı para kredi büyümesinin ise gerilediği belirtiliyor. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği ifade edilerek, bireysel kredilerin büyüme oranlarının artış kaydettiği, ticari kredilerin ise sınırlı ölçüde büyümeye devam ettiği belirtiliyor. Ayrıca, Türk lirası ticari krediler sınırlı ölçüde büyümeye devam etmiş ve 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması yüzde 1,01 olarak gerçekleşmiştir.

    Özette, 2024'ün ilk çeyreğinde iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiği, özel tüketimin büyümeye yıllık bazda katkısının azalmakla birlikte halen yüksek seyrettiği ifade ediliyor. Nisan ayında sanayi üretim endeksinin aylık ve yıllık bazda gerilediği, kapasite kullanım oranının ise yüzde 76,2 seviyesinde gerçekleştiği belirtiliyor. İmalat sanayi firmalarının geleceğe yönelik istihdam beklentilerinde düşüş gözlemlendiği, cari işlemler açığının ise artış gösterdiği kaydediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyonun mayıs ayında yüzde 3,37 artarak yıllık yüzde 75,45 seviyesine yükseldiği, çekirdek enflasyonun ise ana endekse kıyasla daha ılımlı bir seyir izlediği belirtiliyor. Hizmet grubunda aylık fiyat artışının yüksek seyrini sürdürdüğü, temel mal grubunda ise dayanıklı mallarda yavaşlama olduğu ifade ediliyor. Gıda grubunda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşe karşın, işlenmiş gıda grubunda maliyet baskılarının devam ettiği belirtiliyor.

    Özette, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığının yüzde 14,52 seviyesine yükseldiği, 12 ay vadeli kur oynaklığının ise yüzde 24,25 seviyesine çıktığı ifade ediliyor. Mayıs ayında yurt içi üretici fiyatlarının yüzde 1,96 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 57,68 olduğu belirtiliyor.

    Kurulun parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verdiği, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruyacağı ifade ediliyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow