hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası Nisan ayı cari açık rakamlarını açıkladı

    Merkez Bankası Nisan ayı cari açık rakamlarını açıkladı
    expand

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayına ait Ödemeler Dengesi Gelişmeleri'ni açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buna göre, cari işlemler hesabı Nisan ayında 5 milyar 285 milyon dolar açık verdi. Altın ve enerji hariç tutulduğunda ise cari işlemler hesabı 497 milyon dolar açık kaydetti.

    Ocak-Nisan döneminde cari açık, 16 milyar 125 milyon dolara ulaştı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45.6'lık bir düşüş anlamına geliyor. Nisan ayında verilen 7 milyar 649 milyon dolarlık dış ticaret açığı, bu sonuçlarda etkili oldu.

    Hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişler ise 3 milyar 110 milyon dolara ulaştı. Bu kalem altında seyahat gelirleri, 2 milyar 548 milyon dolar olarak kaydedildi.

    Nisan ayında doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 856 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında ise 2 milyar 23 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 360 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetlerinde 1 milyar 387 milyon dolarlık net alış yaptığı görüldü. Ayrıca, bankalar ve diğer sektörler, yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla sırasıyla 758 milyon ve 500 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nisan ayında resmi rezervlerde 2 milyar 392 milyon dolarlık net azalış yaşandı. Kaynağı belirlenemeyen sermaye hareketi olarak bilinen net hata noksan kalemindeki çıkışlar ise 327 milyon dolar oldu. Yılın ilk dört ayında bu kalemdeki net çıkış 14 milyar 985 milyon dolara ulaştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow