hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliye'nin radarında bu kez düşük vergi ödeyen sporcular takıldı! İzahat istenecek...

    Maliyenin radarında bu kez düşük vergi ödeyen sporcular takıldı İzahat istenecek...
    expand

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek gelir elde eden ancak düşük vergi ödeyen farklı spor dallarında faaliyet gösteren 1900 sporcunun gelirini incelemeye alarak son 3 yılda yaklaşık 5 milyar liralık kayıt dışı gelir tespit etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında çeşitli sektör ve meslek gruplarında denetim çalışmalarını sürdürüyor.

    Başkanlık, yüksek tutarlı sporcu ücretlerinin beyan dışı bırakılmasına yönelik bir çalışma başlattı. Gelir İdaresi, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında futbol, basketbol ve voleybol branşlarında oynayan profesyonel sporculara kulüpler tarafından ödenen ücretlerin bir kısmının beyan edilmediğini belirledi.

    Gelir Vergisi Kanunu'na göre, kulüpler sporculara yaptıkları ödemelerden vergi kesintisi yapmaktadır. Ancak, sporcuların gelirleri, gelir vergisi tarifesinin 4'üncü dilimini aşarsa bu kişilerin beyanname vermesi ve artan oranlı vergiyi ödemesi zorunlu hale gelmektedir.

    Bu kapsamda yürütülen çalışmada 1900 sporcu analiz edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, kulüplerin beyanlarını, sözleşme bilgilerini, ulusal ve uluslararası basındaki haberleri ve kulüpler tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan transfer bilgilerini çapraz kontrol ederek, 2021-2023 yılları arasında elde edilen ücret gelirlerinde ciddi vergi kayıplarını ortaya çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aralarında milyon dolarlık kontratlara sahip yıldız sporcuların da bulunduğu 400 sporcunun son 3 yılda yaklaşık 5 milyar lira tutarındaki gelirini beyan dışı bıraktığı, ayrıca 100 sporcunun beyanname vermesine rağmen gelirini bildirmediği tespit edildi.

    SPORCULAR İZAHA DAVET EDİLECEK

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, beyan dışı gelirleri olan sporcuları izaha davet edeceğini ve bu gelirlerin beyan edilmesini talep edeceğini belirtti. Şimşek, "İzaha davet kapsamında, yükümlülüklerini yerine getirmeyen sporculardan ödenmeyen vergiler cezalı olarak tahsil edilecek" dedi.

    Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadele denetimlerinin sürdüğünü vurgulayan Şimşek, şu ifadeleri kullandı: "Maliye olarak, 'çok kazanan ancak düşük gelir beyan edenlerin' kapısını çalmaya devam ediyoruz. Yüksek gelir elde eden ve gelirini gizleyenlere yönelik denetimlerimiz sürecek. Kayıt dışı olandan vergi almak için gereken her türlü adımı atacağız."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow