SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET | Tüm yönleriyle asgari ücret 2025 zammı! 4. toplantı ne zaman? Türk-İş'in teklifi kabul edilecek mi? Masadaki olası zam oranı ne?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Hem çalışanlarımızın refah seviyesini yükseltecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacak bir çözüm üzerinde çalışıyoruz. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz %45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek %20 refah payı ile 29.583 TL." dedi. Asgari ücret görüşmelerinde neler yaşandı? Dördüncü toplantı ne zaman? Türk-İş'in teklifi komisyonda kabul görecek mi? Asgari ücret ne zaman belirlenecek? Asgari ücret zammında masada hangi rakamlar var?
Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak ise tüm toplumu ilgilendiren asgari ücret belirleme çalışmaları sürüyor. İlk toplantısını 10 Aralık’ta, ikinci toplantısını ise 16 Aralık’ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında toplandı.
Bakanlığın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olan TÜRK-İŞ temsil etti.
Asgari ücret belirleme süreci kapsamında gerçekleştirilecek olan 4. toplantının tarihi henüz netleşmedi.
Tarafların, yeni ücret üzerinde anlaşmaya varmak için bir araya geleceği tarih merakla bekleniyor.
Mevcut asgari ücret olan 17 bin 2 lira üzerinden hesaplanan %74’lük zam talebiyle birlikte, talep edilen yeni ücretin dolar karşılığı dikkat çekici bir seviyeye ulaşıyor.
Dün gerçekleşen 35,07 liralık dolar kuru baz alındığında, bu talep hayata geçtiği takdirde asgari ücret 843 dolar seviyesine yükselmiş olacak.
Bu rakam, Türkiye tarihinde dolar bazında ulaşılan en yüksek asgari ücret seviyesi olarak kayıtlara geçecek.
Asgari ücrette yapılacak artış, sadece çalışan maaşlarını değil, birçok ödeme ve kalemi doğrudan etkileyecek. Talebin kabul edilmesi halinde, güncellenen rakamlarla öne çıkan bazı kalemler şu şekilde:
Kıdem tazminatı (tavan): 348.030 TL
İşsizlik maaşı (en düşük): 13.816 TL
İşsizlik maaşı (en yüksek): 27.632 TL
Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi (aylık): 1.045 TL
BAĞ-KUR primi (en düşük): 10.354 TL
Stajyer maaşı: 8.875 TL
Bu değişikliklerin, çalışanlar ve işverenler üzerinde geniş çaplı etkiler yaratması bekleniyor.
Asgari ücrete yüzde 25 zam yapılırsa 21 bin 252 lira, yüzde 30 zam yapılırsa 22 bin 102 lira, yüzde 40 zam olursa 23 bin 802 lira, yüzde 45 zam yapılırsa 24 bin 652 lira yüzde 50 zam olursa 25503 lira ediyor.
Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Ben tüm veriler doğrultusunda asgari ücretin 22.000 TL’nin altına düşmeyeceğini, 23.000 TL’nin de üzerine çıkmayacağını düşünüyorum. Bu ikisi arasındaki herhangi bir rakam yeni asgari ücret olarak belirlenecektir.
Konuyla ilgili Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:
Bu yıl sonu için gerçekleşen enflasyon %45’ler seviyesinde oluşacak olursa %33 ila %35’lik bir artışın yapılabileceğini düşünüyorum. Net asgari ücretin 23.000 TL civarında belirleneceğini tahmin ediyorum.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay canlı yayında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Bugüne kadar açıklamadığımızın sebebi şu: İşveren, hükümet açıklasın. Şu anda Sayın Mehmet Şimşek diyor ki ülke iyiye gidiyor. Madem iyiye gidiyorsa asgari ücret geçim ücreti oldu. İşi, ailesini nefes aldıracak bir geçim ücreti açıklayın da bundan hepimiz mutlu olalım.
Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz %45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek %20 refah payı ile 29.583 TL.
Bakan Işıkhan, "Hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız" açıklamasında bulundu.
Mevcut durumda, bir işçi için asgari ücret aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler sonrası ise net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Bir işçinin işverene toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruşu buluyor. Bu tutarın içerisinde brüt asgari ücretin yanı sıra, 3 bin 100 lira 39 kuruş sosyal güvenlik primi ve 400 lira 5 kuruş işveren işsizlik sigorta fonu bulunuyor.
Asgari ücret, yalnızca çalışanların maaşlarını değil, aynı zamanda işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası (GSS) primleri, askerlik ve doğum borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri, stajyer maaşları ve asgari ücretle çalışanların rapor ücretleri gibi birçok önemli kalemi de doğrudan etkiliyor.
Canlı Anlatım Özeti
- ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTISI NE ZAMAN?
- ASGARİ ÜCRETTE İSTENEN ZAMLA DOLAR KARŞILIĞI 843 DOLAR
- İŞSİZLİK MAAŞI, KIDEM TAZMİNATI NE KADAR ARTACAK?
- ASGARİ ÜCRET ZAM SENARYOLARI
- EKONOMİ UZMANLARININ ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ NE YÖNDE?
- İLK RAKAM TÜRK İŞ'TEN GELDİ
- 3'ÜNCÜ TOPLANTININ ARDINDAN BAKAN IŞIKHAN'DAN İLK DEĞERLENDİRME
- NET ASGARİ ÜCRET 17 BİN 2 LİRA 12 KURUŞ
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump’ın İkinci Dönemi: Ekonomi ve Piyasalar Ne Bekliyor? | Son Dakika
ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI 18 OCAK 2025 | Çılgın Sayısal Loto sonuçları nasıl öğrenilir? Milli Piyango Online sonuç sorgulama!
SON DAKİKA HABERİ | Kademeli emeklilik çıkacak mı? Uzman isimden dikkat çeken açıklama...
SON DAKİKA EMEKLİ ZAMMI HABERİ | Milyonlarca emeklinin beklediği haber! Zamlı emekli maaşları ve maaş farkları ne zaman yatacak?
Togg'dan yeni kampanya! Sıfır faizli kredi fırsatı...