hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasaların gözü Fed'in faiz kararında! 25 mi 50 baz puan mı?

    Küresel piyasaların gözü Fedin faiz kararında 25 mi 50 baz puan mı
    expand

    Merkez bankalarının karar haftasında en önemli gündem maddesi yarın açıklanacak olan Fed faiz kararı. Ağustos ayında faizi sabit tutan Fed'in, 4 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Aynı zamanda, piyasalar Fed’in gelecek dönemdeki para politikasına yön verecek karar metni ve Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaları da merakla bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed faiz kararı, piyasayı ikiye böldü ve yarın açıklanacak. 2020’den bu yana ilk kez faiz indirimine gitmesi beklenen Fed'in kararına odaklanan piyasalarda, altın ve emtia fiyatlarının yanı sıra dolar da yakından izleniyor. Karar sonrası yayımlanacak metin ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları, yatırımcılar için yön gösterici olacak. Peki, piyasada Fed’in faiz beklentisi ne yönde? 25 mi yoksa 50 baz puanlık bir indirim mi daha olası? İşte global kurumlar ve Fed üyelerinin açıklamalarıyla piyasadaki beklentiler...

    EYLÜL AYI FED FAİZ KARARI AÇIKLANIYOR

    Bu hafta, önemli merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak. Özellikle Fed’in faiz kararı büyük ilgi topluyor. Piyasalarda, Fed'in 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağı fiyatlanırken, 50 baz puan indirim bekleyen yorumcular da bulunuyor. Eğer Fed bu adımı atarsa, 2020’den bu yana ilk kez faiz indirmiş olacak. Aynı zamanda, piyasa ABD seçimlerine de odaklanmış durumda.

    Fed faiz kararı, yarın saat 21:00’da açıklanacak. Karar sonrası Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalar da piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Fed, Ağustos ayında faiz oranını değiştirmeyerek %5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu.

    DOLAR ENDEKSİNDE SON DURUM

    Fed faiz kararı öncesinde dolar endeksi son dönemin en düşük seviyelerinde hareket ediyor. Eğer Fed 50 baz puanlık bir indirim yaparsa, dolar endeksinin daha da gerilemesi bekleniyor. Ayrıca, dolar endeksinin gelecekteki durumu ABD seçimleriyle de şekillenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FED PİYASALARI İKİYE BÖLDÜ

    Fed'in kontrollü bir gevşeme sürecine agresif başlaması beklenmiyor. Piyasalar, her ay 25 baz puanlık indirim öngörerek toplamda 3 indirim olacağını fiyatlıyor. Ancak, Fed’in önden yüklü bir faiz indirimi yapıp yapmayacağı da merak konusu.

    Piyasalarda enflasyon hedeflerinin henüz tam olarak gerçekleşmemesi nedeniyle 25 baz puanlık indirim daha olası görünüyor. Merkez bankaları, fiyat ve finansal istikrarı sağlamak amacıyla riskleri dengelemeye devam ediyor. Ayrıca, ABD seçimlerinin de piyasa üzerindeki etkileri yakından izleniyor.

    ALTIN REKOR KIRIYOR

    Altın fiyatları, Fed’in rüzgarıyla rekor seviyelere ulaşıyor. Küresel belirsizlikler ve resesyon korkusu, hem merkez bankalarını hem de piyasaları altın alımına yöneltiyor.

    50 BAZ PUANLIK İNDİRİM BEKLENTİSİ

    Eski Fed kıdemli danışmanı Jon Faust’a göre, Fed’in 50 baz puanlık bir indirime gitmesi olası bir senaryo. Ancak, böyle bir karar piyasada resesyon endişesi yaratabileceği için, Fed’in sözlü yönlendirmeyle bu kararı destekleyebileceği belirtiliyor.

    IMF VE FİTCH'İN BEKLENTİLERİ

    IMF, enflasyon risklerinin azalmasıyla birlikte Fed'in parasal gevşeme döngüsüne başlamasını destekliyor. Öte yandan Fitch, Fed'in faiz indirimlerinin kademeli ve ılımlı olacağını öngörüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GOLDMAN SACHS VE RABOBANK’IN BEKLENTİLERİ

    Goldman Sachs, yılın geri kalanında her FOMC toplantısında 25 baz puanlık üç indirim bekliyor. Rabobank ise işgücü piyasasındaki zayıflığın, dört toplantıda toplam 100 baz puanlık indirim getireceğini öngörüyor.

    CHİCAGO FED BAŞKANI’NIN GÖRÜŞLERİ

    Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, işgücü piyasasındaki soğumanın Fed’in önümüzdeki yıl boyunca istikrarlı bir şekilde faiz indirimlerini haklı çıkaracağını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow