hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasaların gözü ABD'nin enflasyon verisinde

    Küresel piyasaların gözü ABDnin enflasyon verisinde
    expand

    ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin resesyon endişelerini artırması sonucu küresel piyasalarda satış baskısı etkisini gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz hafta, ABD'den gelen verilerin ekonomik faaliyetin beklenenden daha hızlı yavaşlayabileceği endişelerini körüklemesiyle küresel piyasalar negatif bir seyir izledi. Gözler şimdi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararı ve ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

    ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki faiz indirimi adımlarına ilişkin belirsizlikler devam ederken, açıklanan makroekonomik verilerin resesyon korkularını artırmasıyla piyasalarda satış baskısı yaşandı. Analistler, ABD ekonomisinin beklenenden hızlı soğuma olasılığının risk iştahını azalttığını ifade etti.

    Enflasyonun istenilen seviyeye gerileyeceğine dair güven artarken, resesyon kaygılarının devam etmesi fiyatlamaları zorlaştıran başlıca faktörlerden biri oldu. ABD’de tarım dışı istihdam ağustos ayında 142 bin kişi artarak beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 4,3’ten yüzde 4,2’ye geriledi. Haziran ve temmuz aylarına ilişkin tarım dışı istihdam verilerinde ise aşağı yönlü revizyon yapıldı; haziran ayı için artış 179 binden 118 bine, temmuz için ise 114 binden 89 bine düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haftalık ortalama çalışma saati bu dönemde 34,3’e yükselirken, Fed’in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç yüzde 0,4 artarak 35,21 dolara çıktı. Piyasa beklentisi, ortalama saatlik kazancın yüzde 0,3 artması yönündeydi ve bu kazanç ağustos ayında yıllık bazda yüzde 3,8 oranında arttı.

    ABD'de ADP Araştırma Enstitüsü ve Stanford Digital Economy Lab işbirliğiyle hazırlanan özel sektör istihdamı verisi, ağustosta 99 bin kişi ile Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede artış gösterdi. JOLTS açık iş pozisyonu ise temmuz ayında 7 milyon 673 bine gerileyerek, Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi. Fabrika siparişleri ise temmuz ayında yüzde 5 oranında beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

    Ayrıca, ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 31 Ağustos ile biten haftada 227 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustosta 0,7 puan artarak 55,7’ye yükselirken, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü PMI verisi de aylık bazda 0,1 puan artışla 51,5 seviyesine ulaştı.

    İmalat sanayi PMI verileri ise ABD’de daralmanın sürdüğünü gösterdi. ISM imalat sanayi PMI, ağustos ayında 47,2’ye yükselmesine rağmen piyasa beklentilerini karşılayamadı. S&P Global’in imalat sektörü PMI verisi de 47,9 ile beklentilerin hafif altında kaldı. Bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık hazine tahvili faizi yaklaşık 9 baz puan düşerek yüzde 4,83’ün altına geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed’in "Bej Kitap" raporu ise ABD ekonomisinde son haftalarda yavaşlama yaşandığını ortaya koydu. Raporda, ekonomik faaliyetlerin üç bölgede hafif arttığı, ancak önceki raporda beş olan durağan veya azalan faaliyet bildiren bölge sayısının dokuz’a yükseldiği belirtildi.

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, iş gücü piyasasının yavaşlayan işe alım temposuna rağmen sağlıklı olduğunu ve tüketici ile yatırım harcamalarının güçlü kaldığını belirtti. New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonun yüzde 2'ye yaklaştığına dikkat çekerek, politika duruşundaki kısıtlayıcılığın azaltılması gerektiğini ifade etti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller ise bir sonraki toplantıda faiz indirimi yapılması gerektiğini belirtti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise iş gücü piyasasının soğuduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde Fed’in karşı karşıya olduğu en büyük zorluğun ekonomik koşulları dengelemek olduğunu dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakıyor. Ancak bu ay 50 baz puanlık bir indirimin gerçekleşeceği beklentisi yüzde 69'dan yüzde 30'a geriledi.

    Analistler, gelecek hafta ECB'nin faiz kararı ve ABD enflasyon verisinin piyasalarda belirleyici olacağını ifade etti. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 3,65 ile Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü, dolar endeksi ise yüzde 0,5 azalarak 101,2’ye geriledi. Altının ons fiyatı da yüzde 0,2 değer kaybederek 2.497 dolara indi. Brent petrol, resesyon kaygıları ve zayıf talep endişeleriyle haftayı yüzde 7,2 düşüşle 71,4 dolardan kapattı.

    New York borsasında teknoloji hisseleri öncülüğünde satış baskısı devam etti. Nvidia hisseleri yüzde 12,6, Broadcom yüzde 12,7, Qualcomm yüzde 6,7 ve Micron yüzde 9,6 değer kaybederken, Tesla hisseleri yüzde 2,2 arttı. Kamala Harris’in yeni kurulan şirketler için vergi indirimini artıracağı açıklamaları dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasdaq endeksi yüzde 5,77, Dow Jones endeksi yüzde 2,93, S&P 500 endeksi yüzde 4,21 geriledi. Gelecek hafta ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi, haftalık işsizlik başvuruları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek.

    Avrupa borsaları ECB kararı öncesinde haftayı düşüşle kapattı. Almanya’da imalat PMI verileri son beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, Avrupa genelinde enflasyonist baskıların hafiflediği görülüyor. ECB'nin faiz indirimi beklentisi güçlenirken, bölgede ekonomik aktiviteye dair kaygılar sürüyor. Almanya'da fabrika siparişleri yüzde 2,9 arttı, ancak Ifo Enstitüsü büyüme tahminlerini düşürdü.

    Japonya ve Çin’de de zayıf PMI verileri açıklandı. Asya’da çip sektörü öncülüğünde satışlar sürdü. Nikkei 225 endeksi yüzde 5,84, Hang Seng endeksi yüzde 3,03, Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,69, Kospi endeksi yüzde 4,86 geriledi.

    Gelecek hafta Japonya ve Çin’de büyüme ve enflasyon verileri yakından izlenecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow