Küresel piyasaların gözü ABD'den gelecek verilerde
Küresel piyasalar, Rusya-Ukrayna geriliminin yeniden tırmanabileceği endişeleri ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikalarına dair belirsizliklerin gölgesinde karışık bir seyir izliyor. Tüm dikkatler, gelecek hafta açıklanacak ABD büyüme verisine çevrilmiş durumda.
ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentisi, piyasaların genel havasını etkilerken, jeopolitik riskler ve Fed’in enflasyonla mücadelede daha uzun bir yol izleyebileceği olasılığı yatırımcıları temkinli bir pozisyona sürüklüyor. Başkanlık koltuğuna yeniden oturmaya hazırlanan Donald Trump’ın izleyeceği politikaların piyasalarda oynaklığı artırdığı gözleniyor. Trump’ın özellikle tarife tehditleri ve Fed yönetimiyle olası uyuşmazlıkları, risk algısını yükseltiyor.
Salı günü açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, Fed'in gelecek dönem politikaları hakkında ipuçları verebilir. Para piyasalarında Fed’in aralık ayında 25 baz puan faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 52, faizi sabit tutma ihtimali ise yüzde 48 olarak fiyatlanıyor.
ABD’DEN İSTİKRAR VE ENFLASYON RAPORLARI
ABD Merkez Bankası’nın yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda, ülkenin mali borcunun sürdürülebilirliğine yönelik endişeler, finansal sistemin en önemli riski olarak öne çıktı. Raporda ayrıca artan Hazine ihraçlarının özel yatırımları engelleyebileceği ve ekonomik durgunluk dönemlerinde politika yanıtlarını kısıtlayabileceği vurgulandı.
Bu gelişmelerin yanında ABD imalat ve hizmet sektörü PMI verilerinde toparlanma sinyalleri gözlendi. Hizmet sektörü PMI, 57 seviyesine çıkarak 32 ayın zirvesine ulaştı. Ancak Trump’ın yüksek tarife politikalarının küresel ticarette yarattığı belirsizlik, güvenli limanlara olan talebi artırdı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,41'e gerilerken, altının ons fiyatı yüzde 6 artışla 2.715 dolara yükseldi. Bitcoin ise 99 bin dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı.
AVRUPA’DA ENFLASYON VE PMI VERİLERİ ÖN PLANDA
Avrupa borsalarında, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin etkileri hissedilirken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) aralık ayında faiz indirimine gidebileceği beklentisi güçlendi. ECB Başkanı Christine Lagarde, düşük riskli varlıklara yönelim olduğunu ve ekonomik entegrasyonun önemini vurguladı. Almanya’da zayıf gelen PMI verileri, ekonomik yavaşlamayı işaret ederken, Avro Bölgesi’nde enflasyon ve ekonomik güven verileri yeni haftanın odak noktası olacak.
Geçen hafta İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,46 yükselirken, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,58 arttı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 düşerken, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,04 geriledi.
ASYA’DA ÇİN EKONOMİSİ VE JAPONYA’DAN ÖNEMLİ GELİŞMELER
Asya piyasalarında, Çin ekonomisine dair endişeler ve dolar endeksindeki yükseliş nedeniyle satış baskısı hakimdi. Ancak Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 3,49 değer kazanarak pozitif bir ayrışma sergiledi.
Japonya, 250 milyar doları aşan bir ekonomi paketiyle küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeyi hedeflerken, enflasyon oranı yüzde 2,3 ile beklentileri aştı. Çin’in yurt dışı yatırımları ise yılın ilk 10 ayında yüzde 10,6 artarak 115,83 milyar dolara ulaştı.
YURT İÇİNDE PİYASALARDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçen hafta yüzde 1,71 artışla 9.549,89 puana ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Karar metninde enflasyon üzerindeki risklere karşı ihtiyatlı duruşun sürdürüleceği belirtildi.
Dolar/TL haftayı 34,5890 seviyesinden tamamlarken, bu hafta gözler ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi ve büyüme rakamlarında olacak.
PİYASALAR İÇİN YENİ HAFTANIN GÜNDEMİ
Yeni haftada açıklanacak ABD büyüme verileri, Avrupa’da enflasyon rakamları ve Asya’da ekonomik göstergeler, piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak. Türkiye'de ise büyüme verileri ve TCMB’nin finansal istikrar raporu dikkatle takip edilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2025 MTV ne kadar, zam mı geldi? Motorlu Taşıtlar Vergisi ne zaman yatırılır? MTV ÖDEME TARİHLERİ!
GSS prim borçları ne zaman silinecek, Meclis'ten geçti mi, ne zaman yürürlüğe girer? 2024 GSS PRİM BORCU AFFI!
ASGARİ ÜCRET 4. TOPLANTI TARİHİ! Asgari ücret toplantısı ne zaman, hangi tarihte? 7 milyon vatandaşı ilgilendiriyor! İşte zam senaryoları...
ASGARİ ÜCRET 2025 ZAM ORANLARI | Brüt - net Ocak 2025 asgari ücret ne kadar olacak, yüzde kaç zam gelecek? Asgari ücret ne zaman açıklanacak?
SON DAKİKA HABERİ | Süre daralıyor... Memurlar borçlanma ve izin için acele edin...