hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasaları yeni haftada ne bekliyor?

    Küresel piyasaları yeni haftada ne bekliyor
    expand

    Küresel piyasalarda, geçen hafta artan jeopolitik riskler, küresel yazılım sorunu, ABD borsalarında teknoloji hisseleriyle başlayan düşüşlerin dünya geneline yayılmasının etkisiyle satış ağırlıklı bir seyir izledi. Gözler gelecek hafta ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez bankalarının sıkı para politikalarının sonuna yaklaşırken, ABD seçimlerinin olası belirsizlikleri küresel piyasalarda risk iştahını azaltmış durumda.

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden alevlenebileceği endişesi, teknoloji hisselerinde başlayan satış baskısının tüm piyasalara yayılmasına neden oldu.

    Analistlerin belirttiğine göre, ABD'de açıklanacak büyüme verisi önümüzdeki hafta piyasaların odak noktası olacak.

    ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz indirimlerine başlamada geç kalmak istemediklerini ifade etti. Bununla birlikte, Donald Trump'ın geçen hafta sonu Pensilvanya'da bir miting sırasında silahlı saldırıya uğraması ve başkanlık seçimlerini kazanma ihtimalinin artması, ticaret savaşları ve jeopolitik risklerin yeniden yükselebileceği ihtimalini artırdı, bu da küresel piyasalarda risk algısını yükseltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, bu yılın ikinci çeyreğindeki üç verinin enflasyonun yüzde 2'ye düştüğüne dair "güveni biraz artırdığını" belirtti. İş gücü piyasasında beklenmedik bir zayıflama olması durumunda bankanın harekete geçebileceğini söyleyen Powell, Fed'in ilk faiz indirimine eylül ayında gitme olasılığı hakkında para piyasalarındaki beklentilere ilişkin, "Herhangi bir toplantıyla ilgili şu ya da bu şekilde herhangi bir sinyal vermeyeceğim." dedi.

    ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin, Fed'in politika alanını rahatlattığı belirtiliyor. Dünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki yazılım sorunuyla karşı karşıya kaldı, bu da küresel piyasalarda risk algısını artırdı.

    YENİ HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

    Önümüzdeki hafta piyasaları etkileyecek veriler şunlardır:

    ABD'de:

    Pazartesi: Chicago Fed ulusal aktivite endeksi
    Salı: 2. el konut fiyat endeksi, Richmond Fed sanayi endeksi
    Çarşamba: İmalat sanayi ve hizmet sektörü (Satınalma Yöneticileri Endeksi)
    Perşembe: Büyüme, dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
    Cuma: Kişisel gelir ve harcamalar, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

    Avrupa'da:

    Salı: Euro Bölgesi tüketici güven endeksi
    Çarşamba: Euro Bölgesi ve Almanya'da imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya'da:

    Cuma: Tokyo TÜFE

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow