hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalarda Fed ve belirsizliklerin gölgesi devam ediyor

    Küresel piyasalarda Fed ve belirsizliklerin gölgesi devam ediyor
    expand

    Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından gelecek yıl faiz indirimlerinde daha temkinli bir yol izleneceği yönündeki açıklamalar nedeniyle satış baskısı altında kalmayı sürdürüyor. Makroekonomik veriler ise piyasalarda fiyatlama zorluklarına yol açmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ekonomisinin hala güçlü bir performans sergilemesi, Donald Trump'ın başkanlık dönemiyle ilgili enflasyonist endişeleri artırıyor. Bu durum, Fed’in enflasyonla mücadelesini beklenenden daha uzun bir zaman dilimine yayabileceğine dair beklentileri kuvvetlendiriyor.

    TAHVİL VE PAY PİYASALARINDA BASKI

    Enflasyonist risklerin artması ve Fed’in faiz politikalarına dair belirsizlikler, tahvil ve pay piyasalarında satış baskısını yoğunlaştırırken, dünya genelinde fonlama maliyetlerini de yukarı çekiyor. Analistler, piyasa katılımcılarının yıl boyunca yalnızca iki faiz indirimi beklentisi içinde olduklarını ve bunun risk algısını artıran bir unsur olarak öne çıktığını belirtiyor. Ancak makroekonomik veriler, ABD ekonomisinin henüz soğuma belirtileri göstermediğini işaret ediyor.

    ABD VERİLERİ VE FAİZ BEKLENTİLERİ

    ABD’de yılın üçüncü çeyreğinde ekonomi, %3,1 büyüme ile tahminlerin üzerinde bir performans sergiledi. Aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi %1,5 artış gösterirken, çekirdek tüketim harcamalarındaki yükseliş %2,2 oldu. İşsizlik maaşı başvuruları 220 bin ile beklentilerin altında kalırken, Philadelphia Fed İmalat Endeksi eksi 16,4 seviyesine gerileyerek sektörde daralma sinyali verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gelişmeler, faizlerin düşüş hızına ilişkin piyasa beklentilerini zorlaştırırken, ABD dolarına olan talep artıyor. Dolar endeksi yükselişini dört gün üst üste sürdürerek 108,5 seviyesine ulaştı.

    ALTIN VE PETROL PİYASALARI

    Altının ons fiyatı, 2.600 dolar seviyesinde dengelenirken, Brent petrol fiyatları Çin’de talep düşüşüne yönelik endişelerle 72,1 dolardan işlem görüyor.

    BİTCOİN VE KRİPTO PARALAR

    Fed’in faiz politikasına dair belirsizlikler, Bitcoin’in de gerilemesine neden oldu. Başkanlık seçimlerinden sonra 108 bin doları aşan Bitcoin, şu anda 97 bin dolardan işlem görüyor.

    AVRUPA VE ASYA PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

    Avrupa borsaları, Fed’in temkinli faiz indirimi politikası ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz oranlarını %4,75’te sabit tutmasının etkisiyle düşüşle kapandı. Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya borsalarında sert düşüşler yaşandı.

    Asya’da ise karışık bir tablo gözleniyor. Japonya’da enflasyon %2,9 ile beklentilere paralel gerçekleşirken, Çin Merkez Bankası (PBoC) faiz oranlarını sabit tuttu. Bu durum bölgesel piyasalarda belirsizliğin devam ettiğini gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YURT İÇİ GELİŞMELER

    Türkiye’de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, %1,52’lik bir düşüşle 9.765,12 puana geriledi. Dolar/TL kuru ise 35,15 seviyesine yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, tarihin en yüksek seviyesi olan 163 milyar 482 milyon dolara ulaştı.

    Bugün, yurt içinde tüketici güven endeksi, piyasa katılımcıları anketi; yurt dışında ise ABD'de kişisel harcamalar ve gelirler, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve Almanya’da ÜFE verileri yakından takip edilecek.

    Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.600 seviyelerini destek, 9.900 ve 10.000 puanı ise direnç olarak değerlendiriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow