Küresel piyasalarda belirsizlikler derinleşiyor! Çin ile ABD'nin, tarife restleşmesi...

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri konusunda attığı adımlar, yatırımcıların karar alma süreçlerini zorlaştırıyor. Özellikle ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin tırmanabileceği yönündeki beklentiler, risk algısının yüksek seyretmesine neden oluyor. Trump yönetiminin tarifelerle ilgili politikaları ve bu politikaların ekonomik etkileri, piyasalardaki en büyük belirsizlik kaynaklarından biri olmaya devam ediyor.
Trump, bazı ülkelere yönelik gümrük vergilerini geçici olarak askıya alırken, Çin ile olan ticaret savaşını sürdürme kararlılığını sürdürüyor. ABD Başkanı, Çin’in uzun süredir ticarette avantaj sağladığını savunurken, bir anlaşma yapmak istediklerini de dile getirdi. Ancak, Çin ile doğrudan görüşmeye dair net bir sinyal vermemesi, iki ülke arasındaki gerilimin seyrine dair soru işaretlerini artırıyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Çin'e uygulanan toplam tarife oranlarının, fentanil krizi kapsamında uygulananlar da dahil edildiğinde %145’e ulaştığı bildirildi.
KÜRESEL ENFLASYON ENDİŞELERİ GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞINI ARTIRIYOR
Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, artan tarifelerin küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve durgunluk riskini tetikleyebileceği endişeleri yatırımcıları güvenli varlıklara yönlendiriyor. ABD’de açıklanan veriler, mart ayında TÜFE’nin aylık bazda %0,1 oranında gerileyerek 2020’den bu yana ilk kez düşüş gösterdiğini ortaya koydu. Yıllık enflasyon ise %2,4 ile beklentilerin altında kaldı. Ancak çekirdek TÜFE verileri de, hem aylık hem yıllık bazda piyasa tahminlerinin gerisinde kaldı.
FED'İN POLİTİKA DURUŞU: TARİFELER, STAGFLASYON RİSKİ TAŞIYOR
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen açıklamalar, tarifelerin ekonomi üzerindeki etkilerini daha da gündeme taşıdı. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, tarifelerin stagflasyonist bir etki yarattığını belirtirken, Dallas ve Boston Fed başkanları da yüksek tarifelerin hem işsizliği hem de enflasyonu artırabileceğini dile getirdi. Bu açıklamalara rağmen, para piyasaları haziran ayında Fed’in ilk faiz indirimini yapabileceğine yönelik beklentilere odaklanmış durumda.
DOLAR ZAYIFLARKEN GÜVENLİ VARLIKLAR ÖNE ÇIKIYOR
ABD ekonomisine yönelik güvenin zayıflaması ve enflasyon beklentilerinin yeniden artması, doların değer kaybetmesine yol açtı. Dolar/yen paritesi Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyesine gerileyerek 143,1'e indi. İsviçre Frangı ise dolar karşısında 2011’den beri en güçlü seviyesine ulaştı. Dolar endeksi 100 seviyesinin altını test etti. Öte yandan, altın fiyatları son günlerde üst üste rekor tazelerken, ons altın 3.220 dolara kadar yükseldikten sonra 3.213 dolar seviyesinde dengelendi.
AVRUPA’DA TİCARET UMUDU PİYASALARI DESTEKLİYOR
Avrupa borsalarında, ABD’nin Çin dışındaki ülkelere uyguladığı tarifeleri 90 gün süreyle askıya alacağı haberleri pozitif karşılandı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, AB’nin de olası karşı önlemleri 90 gün süreyle askıya alacağını duyurdu. Avrupa’da müzakere atmosferinin oluşması, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya borsalarında %3 ila %5 arasında yükseliş getirdi. Ayrıca AB ile BAE arasındaki serbest ticaret anlaşması görüşmeleri de yatırımcı iyimserliğini destekledi.
ÇİN’DEN TİCARİ AÇILIM GİRİŞİMLERİ
Çin, ticaretteki daralmaya karşılık olarak dış ilişkilerini güçlendirme yönünde adımlar atıyor. Çin Ticaret Bakanı, AB ve ASEAN temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirerek özellikle elektrikli araçlar ve otomotiv yatırımlarında iş birliğini artırma mesajı verdi. Görüşmelerde, Çin mallarının AB pazarına yönelme olasılığı da gündeme geldi. Çin’in bu diplomatik açılımı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
ASYA PİYASALARINDA KARIŞIK GÖRÜNÜM
Asya borsalarında karışık bir seyir gözleniyor. Japonya ve Güney Kore’de endeksler düşüş kaydederken, Hong Kong ve Çin borsaları sınırlı da olsa yükseldi. Japonya hükümeti, ABD’nin tarife erteleme kararını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiğini duyurdu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TEMKİNLİ İYİMSERLİK
Borsa İstanbul, günü %0,68 artışla tamamlayarak 9.338,58 puana ulaştı. Dolar/TL kuru ise %0,3’lük artışla 38,0680 seviyesine yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OECD’nin düzenlediği forumda yaptığı konuşmada, kamu harcamalarında disiplin sağlayarak enflasyonla mücadele edeceklerini belirtti. Petrol fiyatlarındaki olası düşüşün de hem enflasyonda hem cari açıkta pozitif etki yaratabileceğini ifade etti.
GÖZLER YENİ VERİLERDE
Analistler, bugün Türkiye'de TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ni, ABD’de ÜFE verilerini, Avrupa’da ise Lagarde’ın konuşması, Almanya enflasyon ve İngiltere sanayi üretimi verilerini yakından izleyecek. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 seviyeleri direnç, 9.200 ve 9.100 seviyeleri ise destek konumunda izleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gümrük duvarları yükseldi, piyasalar sarsıldı! Puslu havada doğru yatırım tercihi nasıl olmalı?
Sıfır araç satışlarında büyük yarış başladı! Faizsiz kredi ve nakit alım desteği
Mevduat faizinde dengeler değişti! Bankalardan yeni ayar
HABER... Yatırımcısı yakından takip ediyor! Altında rekor üstüne rekor
ABD-Çin gerilimi sarı metali harekete geçirdi: Altında yeni rekor!