hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar negatif seyrediyor! Trump’ın tarifeleri ve enflasyon endişeleri piyasaları sarsıyor

    Küresel piyasalar negatif seyrediyor Trump’ın tarifeleri ve enflasyon endişeleri piyasaları sarsıyor
    expand

    Küresel piyasalarda dalgalı seyir devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tarife tehditleri piyasalardaki belirsizliği artırıyor. Yatırımcılar, ticaret savaşlarının derinleşme ihtimali ve enflasyonist baskılar nedeniyle temkinli hareket ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ekonomisinde enflasyonun yüksek seyrini koruması, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faiz politikalarına dair temkinli açıklamalar yapmasına neden oldu. Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyonun kontrol altına alınması için sıkı para politikasının devam etmesi gerektğini vurguladı.

    TRUMP’IN YENİ TARİFE TEHDİTLERİ

    Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Meksika ve Kanada'ya uygulanacak tarifelerin 4 Mart'ta yürülüğe gireceğini belirtti. Ayrıca, 2 Nisan itibariyle Çin'e ek %10'luk bir tarife uygulanacağını duyurdu. Bu gelişme, ticaret savaşı endişelerini daha da körükledi.

    Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD’nin tarife kararlarına "son derece güclü" bir yanıt vereceklerini söylerken, Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, AB'nin bu gümrük tarifelerine hızlı ve kararlı bir yanıt vereceğini vurguladı.

    PİYASALAR NASIL TEPKİ VERDİ?

    ABD borsalarında sert düşüşler görülürken, S&P 500 endeksi %1,59, Nasdaq endeksi %2,78 ve Dow Jones endeksi %0,45 geriledi. Avrupa borsalarında da olumsuz bir seyir hakimdi. Almanya'da DAX 40 endeksi %1,07, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,51 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %1,53 oranında düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın ve petrol fiyatları da düşüş gösterdi. Altının ons fiyatı %0,5 kayıpla 2.860 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı 73,1 dolara geriledi.

    YURT İÇİNDE GÖZLER BÜYÜMEYE ÇEVRİLDİ

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün %1,75 değer kazanarak 9.741 puandan kapandı. Bugün açıklanacak 2024 4. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri piyasaların odağında bulunuyor.

    AA Finans’ın anketine göre ekonomistler, Türkiye ekonomisinin 4. çeyrekte %2,98 büyüdüğünü tahmin ediyor. Yıl geneli için ortalama %3,12 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2025 sonunda %2,96 büyüyebileceği öngörülüyor.

    Dolar/TL, dün %0,1 düşüşle 36,42 seviyesinden kapanırken, bugün %0,3 artışla 36,52 seviyesinde işlem görüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow