hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar kritik verilerin açıklandığı "merkez bankaları haftasını" geride bıraktı

    Küresel piyasalar kritik verilerin açıklandığı merkez bankaları haftasını geride bıraktı
    expand

    Küresel piyasalarda bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed), BoE, BoJ, Endonezya Merkez Bankası, Brezilya Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gibi birçok bankanın para politikası kararları yakından takip edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya genelinde birçok merkez bankasının açıkladığı faiz kararları piyasaların odağındaydı. Özellikle Fed’in gevşeme döngüsüne 50 baz puanlık bir "jumbo" faiz indirimiyle başlaması dikkat çekti. Mart 2020'den bu yana ilk kez faiz indiren Fed, daha fazla indirimin sinyalini de verdi.

    Endonezya Merkez Bankası, Fed’den önce beklenmedik bir faiz indirimi kararı alarak sürpriz yaptı, Brezilya Merkez Bankası ise 2 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitti. BoE, ağustos ayında başladığı faiz indirimlerine ara verirken, TCMB ve BoJ politika faizlerini sabit tuttu.

    Tayvan ve Norveç merkez bankaları da faiz oranlarını sabit tutma kararı alırken, Güney Afrika Merkez Bankası faiz indirerek gevşeme sürecine katıldı.

    Bu hafta para politikası toplantılarını gerçekleştiren merkez bankalarının aldıkları kararlar şu şekilde:

    ABD MERKEZ BANKASI (FED)

    Fed, 4 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirerek politika faizini 50 baz puan düşürüp yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Banka, enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ancak yüksek kalmaya devam ettiğini vurguladı. Fed’in bu yıl içinde 50 baz puan daha faiz indirimi yapması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İNGİLTERE MERKEZ BANKASI (BOE)

    BoE, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 5'te sabit bıraktı. Banka, enflasyon risklerinin yakından izlenmeye devam edildiğini ve kademeli faiz indirimlerinin ancak ekonomik koşullar uygun olduğunda yapılacağını belirtti.

    TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI (TCMB)

    TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini değiştirmeyerek yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarına dikkat çekerek ihtiyatlı bir duruş sergilediğini ifade etti.

    JAPONYA MERKEZ BANKASI (BOJ)

    BoJ, faiz oranını yüzde 0,25 seviyesinde sabit bıraktı. Banka, Japonya ekonomisindeki toparlanmanın sürdüğünü ve fiyat baskılarının yumuşadığını belirtti.

    ENDONEZYA MERKEZ BANKASI

    Endonezya Merkez Bankası, 25 baz puanlık bir faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 6’ya çekti. Banka, ekonomik büyümeyi güçlendirme ve enflasyonu kontrol altına alma hedefleri doğrultusunda bu kararı aldığını açıkladı.

    Brezilya Merkez Bankası

    Brezilya Merkez Bankası, 2022’den bu yana ilk kez faiz artırarak politika faizini 25 baz puan yükseltip yüzde 10,75'e çıkardı. Banka, enflasyon görünümüne yönelik risklerin arttığını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TAYVAN MERKEZ BANKASI

    Tayvan Merkez Bankası, faiz oranlarını sabit tutarak iskonto faizini yüzde 2’de bıraktı. Banka, enflasyonun kademeli olarak düştüğüne dikkat çekti.

    NORVEÇ MERKEZ BANKASI

    Norveç Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 4,5'te sabit tuttu ve bu seviyeyi yıl sonuna kadar koruyacağını açıkladı.

    GÜNEY AFRİKA MERKEZ BANKASI

    Güney Afrika Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 8’e düşürdü ve 4 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimi yaptı.

    HONG KONG

    Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimine paralel olarak gösterge faizini yüzde 5,25’e çekti.

    Diğer merkez bankalarından Azerbaycan Merkez Bankası, Moldova Merkez Bankası ve Ukrayna Merkez Bankası faiz oranlarını sabit tuttu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow