hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününe nasıl başladı?

    Küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününe nasıl başladı
    expand

    Küresel piyasalar, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere, önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının izleneceği haftaya dikkatli bir başlangıç yaparken, Türkiye'de de gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrilmiş durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya genelinde enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığı düşünülürken, bu hafta yapılacak toplantıların yıl sonuna kadar alınacak adımlara dair ipuçları vermesi bekleniyor.

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 18 Eylül’de faiz oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığından düşürmeye başlayacağına kesin gözüyle bakılırken, indirimin büyüklüğü konusunda belirsizlikler sürüyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in faiz indirimlerine 50 baz puanlık bir adımla başlayacağına yönelik tahminlerin güçlendiğini gösterse de, 25 baz puan ihtimali de masadaki seçenekler arasında yer alıyor.

    Analistler, çarşamba günü faiz kararıyla birlikte açıklanacak politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşmadan gelecek sinyallerin piyasalara yön vereceğini belirtiyor.

    Bu gelişmelerin yanı sıra, ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) Çin’den ithal edilen çelik, alüminyum, yarı iletkenler, elektrikli araçlar, bataryalar, kritik mineraller ve güneş pilleri gibi ürünlere yönelik gümrük tarifesi artışı planını duyurdu. Buna göre, çelik ve alüminyumda tarife oranı yüzde 25, yarı iletkenler ve güneş pilleri için yüzde 50, elektrikli araçlar için ise yüzde 100 olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 3,66 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi 100,8 seviyesinde. Brent petrolün varil fiyatı geçen cuma yüzde 0,2 düşüşle kapandı ve yeni haftaya yüzde 0,8 değer kaybıyla 71,1 dolardan başladı. Altının ons fiyatı ise cuma günü 2.586 dolara çıkarak rekor kırmasının ardından, bugün de yüzde 0,3 artışla 2.586 dolardan işlem görüyor.

    Cuma günü ABD borsalarında, Dow Jones endeksi yüzde 0,72, S&P 500 endeksi yüzde 0,54, Nasdaq endeksi yüzde 0,65 artış gösterdi ve yeni haftaya vadeli kontratlar pozitif bir seyirle başladı. Avrupa borsalarında da cuma günü alıcılı bir seyir izlendi. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indiriminden sonra Avrupa borsalarında risk iştahı artarken, durgunluk endişeleri varlığını sürdürüyor.

    Avrupa’da endeks vadeli işlemler de yeni haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) bu hafta politika faizini sabit bırakacağı tahmin edilirken, BoE Başkanı Andrew Bailey'nin yapacağı açıklamalar varlık fiyatları üzerinde etkili olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya’da ise haftanın ilk işlem gününde büyük endeksler tatil nedeniyle kapalı kaldı, ancak Hong Kong borsası yatay bir seyir izledi.

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi cuma gününü yüzde 1,73 artışla 9.685,49 puandan tamamlarken, dolar/TL kuru yüzde 0,1 yükselerek 33,9710 seviyesinden işlem görüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow