hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar güne nasıl başladı? (22.08.2024)

    Küresel piyasalar güne nasıl başladı (22.08.2024)
    expand

    Küresel piyasalar, bugün ABD'de başlayacak olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan gelecek mesajlar öncesinde dalgalı bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya genelinde bir süredir devam eden enflasyonla mücadelede sona yaklaşılırken, özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar atacağı adımlara yönelik belirsizlik sürüyor.

    Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarın sempozyumda yapacağı açıklamaların, varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini belirterek, bankanın dün yayımlanan toplantı tutanaklarında güvercin bir duruşun güç kazanmaya devam ettiğinin gözlemlendiğini ifade etti.

    Fed'in dün yayınladığı tutanaklara göre, yetkililerin büyük çoğunluğu, ekonomik verilerin beklendiği gibi gelmesi durumunda, Eylül ayında para politikasını gevşetmenin muhtemelen uygun olacağı görüşünde. Tutanaklarda ayrıca, bazı yetkililerin, enflasyondaki son gelişmeler ve işsizlik oranındaki artışların, faiz oranlarının 25 baz puan düşürülmesi için yeterli bir gerekçe sunduğunu ya da bu tür bir kararı destekleyebileceklerini belirttikleri yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, ABD Çalışma Bakanlığı, Mart 2024'e kadar olan 12 aylık döneme ait tarım dışı istihdam verilerini revize etti. Revizyonla birlikte, ABD'deki istihdam artışının önceki açıklamalara kıyasla 818 bin daha az olduğu ortaya çıktı.

    Analistler, bu aşağı yönlü revizyonun işgücü piyasasının başlangıçta düşünülenden daha erken yumuşamaya başladığını gösterdiğini ve Fed'in gelecek ay faiz oranlarını düşürmesi yönündeki beklentileri artırdığını ifade etti.

    Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında, Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi yapacağına dair beklentiler yüzde 85 seviyesine ulaştı.

    Piyasalardaki bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,81 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi ise 101,1 seviyelerinde seyrediyor. Altının ons fiyatı, yeni günde önceki kapanışa göre yüzde 0,4 düşüşle 2.502 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,2 azalışla 75,5 dolara geriledi.

    Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,14, S&P 500 endeksi yüzde 0,42 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,57 oranında artış gösterirken, ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.

    Avrupa borsaları da dün pozitif bir seyir izlerken, bugün açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,50, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,72 oranında artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise yeni güne düşüşle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya piyasalarında ise bugün yön arayışının devam ettiği görülüyor. Japonya'da açıklanan veriler, ülkenin ekonomik aktivitesine ilişkin karışık sinyaller verdi. Ülkede hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 54 seviyesine yükselerek genişlemeye işaret ederken, imalat sanayi PMI verisi 49,5'e yükselse de imalat sanayinin daralma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

    Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 oranında artış kaydederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yatay seyrediyor. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,1 oranında geriledi.

    Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,78 düşüşle 9.904,79 puandan tamamladı.

    Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 azalışla 33,8639'dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,9290 seviyesinden işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler, bugün yurtiçinde tüketici güven endeksi ve haftalık para ve banka istatistiklerinin yanı sıra yurtdışında Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan gelecek haber akışının ve yoğun makroekonomik veri gündeminin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.900 ve 9.750 seviyelerinin destek, 10.000 puanın ise direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow