hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalar güne nasıl başladı? (20.08.2024)

    Küresel piyasalar güne nasıl başladı (20.08.2024)
    expand

    Küresel piyasalarda, Fed Başkanı Powell'ın perşembe günü başlayacak Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda faiz indirimlerine yeşil ışık yakacağı beklentisiyle olumlu bir seyir izleniyor. Yurt içinde ise dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) alacağı kararlara odaklanmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta perşembe günü başlayacak olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda faiz indirimlerine dair olumlu sinyaller vereceği beklentisiyle olumlu bir eğilim izlenirken, Türkiye'de ise gözler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararlarına odaklanmış durumda.

    Dünya genelinde süregelen enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığı değerlendirmeleri yapılırken, ABD'de resesyon endişeleri de gündemde. Fed'in önümüzdeki dönemde atacağı adımlar, yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

    Dün ABD'de yayımlanan verilere göre, temmuz ayı öncü göstergeler endeksi yüzde 0,6 oranında azalarak beklentilerin altında kaldı.

    Perşembe ve cuma günleri, Kansas City Fed Başkanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda, özellikle Fed yetkililerinin yapacakları açıklamaların varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

    Öte yandan, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari dün yaptığı açıklamada risk dengesinde değişim yaşandığını belirterek, eylül ayında potansiyel bir faiz indiriminin tartışılabileceğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Para piyasalarında, Fed'in eylül ayında faiz indirimine gideceği kesin görülürken, bu indirimin boyutuna dair beklentiler ise Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalarla şekillenecek.

    ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 3,88 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi dün yüzde 101,85 ile 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeyi test ettikten sonra şu anda 102,0 civarında bulunuyor.

    Altının ons fiyatı yeni güne yüzde 0,1 azalışla 2.502 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı önceki kapanışa göre yüzde 0,9 düşerek 76,7 dolardan işlem görüyor.

    Bu gelişmelerle dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,97 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,39 oranında yükseldi. ABD'de endeks vadeli işlemleri de yeni güne yükselişle başladı.

    Dün yaşanan yükselişin ardından Dow Jones endeksi 5 gün boyunca, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise 8 gün üst üste rallilerini sürdürdü.

    Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir izlenirken, bugün ise dikkatler, Avro Bölgesi'nde açıklanacak olan enflasyon verilerine çevrildi.

    Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay açıklayacağı para politikası kararında 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklendiğini, bankanın gelecekteki adımlarının ise bugün açıklanacak enflasyon verilerine bağlı olabileceğini ifade ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gelişmelerle birlikte, dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,54 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,70 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli işlemleri ise İngiltere hariç yeni güne yükselişle başladı.

    Asya piyasalarında ise yeni günde karışık bir seyir gözleniyor, Çin'de gösterge faizi olarak kabul edilen 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında (LPR) herhangi bir değişiklik yapılmadı.

    Çin'deki 18 bankanın, Merkez Bankası'nın borçlanma faizi üzerine koydukları kar payına göre belirlenen LPR, 2019'dan bu yana ülkenin gösterge faizi olarak kabul ediliyor. 1 yıllık kredi faiz oranı kurumsal krediler için, 5 yıllık faiz oranı ise konut kredileri için referans kabul ediliyor.

    Analistler, geçen ay yüzde 3,95'ten yüzde 3,85'e indirilen 5 yıllık kredi faiz oranıyla birlikte Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) ihtiyatlı para politikasını sürdürdüğünü belirtti.

    Öte yandan, Dolar/yen paritesi yüzde 0,2 artışla 146,9 seviyesinde seyrediyor ve bu durum Japonya'daki pay piyasalarını destekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa doğru yüzde 2,2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 artarken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 geriledi.

    Dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi alış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışa göre yüzde 2,36 artışla 10.054,20 puandan tamamlarken, yurt içinde bugün gözler TCMB'nin açıklayacağı para politikası kararlarına odaklanmış durumda.

    AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, ağustos ayında TCMB'nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmasını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,50 olarak hesaplanıyor.

    Analistler, bugün açıklanacak olan para politikası kararlarında, TCMB'nin gelecekte atacağı adımlara yönelik ipuçlarının aranacağını belirtiyor.

    Dolar/TL kuru, dün yüzde 0,2 artışla 33,7542'den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyirle 33,7568 seviyesinden işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analistler, bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararının yanı sıra uluslararası yatırım pozisyonu ve Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), yurt dışında ise Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Avro Bölgesi'nde cari işlemler dengesi ve enflasyon verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 10.100 ve 10.200 seviyelerinin direnç, 9.900 ve 9.700 puanın ise destek konumunda olduğunu belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow