hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kripto varlık piyasasında düşüş devam ediyor!

    Kripto varlık piyasasında düşüş devam ediyor
    expand

    Küresel piyasalar, ABD'den gelen verilerin ekonomik durgunluk endişelerini artırmasıyla olumsuz bir seyir izliyor. Bu çalkantılı ortam, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarındaki (ETF) çıkışları hızlandırdı. Bitcoin, 60 bin doların altında dalgalanırken, kripto varlık borsa yatırım fonlarından milyarlarca dolarlık çıkışlar gerçekleşiyor. Bloomberg'e göre, son sekiz gün içinde 12 spot Bitcoin ETF'den yaklaşık 1,2 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Kripto piyasası ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarına odaklanmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kripto varlıklarda, borsa yatırım fonlarından (ETF) milyar dolarlık çıkışlar yaşanıyor. ABD’de açıklanan karışık istihdam verileri ve Çin’de görülen deflasyonist gelişmeler, piyasalarda baskı yarattı. Bu belirsizlikler, kripto para piyasasının hisse senedi hareketlerine daha duyarlı hale gelmesine neden oldu ve olumsuz bir etki yarattı.

    Bitcoin’in değeri son bir haftada yüzde 4,3, Ethereum’un değeri ise yüzde 5,3 geriledi. Geçen hafta Bitcoin spot ETF’lerinden 706 milyon dolarlık bir çıkış yaşandı. Bitcoin dün ise yüzde 0,8 artışla 54.924 dolar seviyesinde işlem gördü. ABD’de çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisine kadar Bitcoin’in 53.000-57.000 dolar aralığında dalgalanması bekleniyor. Ethereum ise dün yüzde 0,6 artış göstererek 2.317 dolardan alıcı buldu. Ethereum spot ETF’lerinden ise 91,04 milyon dolarlık bir çıkış oldu.

    Bloomberg’in verilerine göre, 6 Eylül’e kadar olan 8 günlük süreçte, 12 spot Bitcoin ETF’sinden yaklaşık 1,2 milyar dolarlık çıkış yaşandı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin ETF’lerine onay vermesiyle birlikte Bitcoin mart ayında 73.798 dolar ile rekor kırmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DURGUNLUK KORKULARI ARTIYOR

    ABD ekonomisinde durgunluk korkuları, işsizlik oranının artması ve beklentilerin altında kalan istihdam verileriyle daha da güçlendi. Fed’in önümüzdeki dönemde ne kadar faiz indirimi yapacağına dair belirsizlik devam ederken, açıklanan makroekonomik veriler resesyon endişelerini körükledi. İşsizlik oranındaki beklenmedik artış ve istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması, ABD ekonomisinin sağlığına dair endişeleri artırdı. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, tarım dışı istihdam temmuz ayında 142 bin artışla beklentilerin altında kaldı. Ortalama saatlik kazançlar yüzde 0,4 artışla 35,21 dolara yükseldi.

    ABD ENFLASYONU BEKLENİYOR

    Kripto piyasası, son dönemde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirim beklentileriyle şekilleniyor. Yatırımcılar, Fed’in enflasyon verileri doğrultusunda ne kadar faiz indirimi yapacağını merak ediyor. Para piyasalarında, Fed’in bu ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı ihtimali güçlü kalmaya devam ederken, yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi yapılması bekleniyor.

    'FED GÜNÜ KURTARAMAYABİLİR'

    Küresel piyasalarda da Fed’in daha hızlı bir gevşemeye gitmesi umuluyor. ABD’de ekonomik aktivitenin yavaşladığını gösteren veriler sonrasında bazı piyasa aktörleri, Fed’in eylül ayında 50 baz puanlık bir indirim yapabileceğini düşünüyor. BCA Research’in Baş Küresel Stratejisti Peter Berezin, Fed’in önümüzdeki 12 ay içinde faiz oranlarını iki puandan fazla indireceğini öngördü. Ancak Berezin, Fed’in kısa vadede durumu toparlamasının zor olduğunu vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SPOT BITCOIN ETF NEDİR?

    ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu yılın başında spot Bitcoin ETF’lerine onay verdi. Spot Bitcoin ETF, kripto para birimi Bitcoin’e dayalı bir yatırım fonudur ve borsalarda işlem görmektedir. Bu fonlar aracılığıyla yatırımcılar, kripto para borsalarına girmeden Bitcoin’e yatırım yapabiliyor.

    ALTIN KAZANDIRDI, BORSA KAYBETTİRDİ

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 Ağustos ayına dair Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verilerine göre, en fazla getiriyi külçe altın sağladı. Ağustos ayında Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,82, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,01 oranlarıyla en yüksek getiriyi külçe altın sundu. Euro ve mevduat faizi de reel getiri sağlarken, BIST 100 endeksi yatırımcısına kaybettirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllık değerlendirmede ise altın, yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow