hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitcoin çok yakıyor!

    Bitcoin çok yakıyor
    expand

    Sanal para birimleri son yılların en çok konuşulan meselelerinden biri. Ani çıkışlar, dramatik düşüşler gösteren Bitcoin, Ethereum gibi bu sanal paralar aslında gezegenimizi tehdit ediyor. Nasıl mı? Yanıtı haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanal para dünyasında 'madencilik' denen sanal para üretme sürecinde aslında fiziksel olarak bir 'kazma' eylemi yok. Ancak endüstrideki enerji kullanımını izleyen kuruluşlarla göre sanal parada her bir dijital göstergeyi oluşturmak için gereken bilgisayar gücü, ortalama iki evin yaktığı kadar elektrik tüketiyor. Yani 'bitcoin' vb sanal paralar çok yakıyor.

    Bitcoin, Ethereum gibi sanal paraları destekleyen ağların tükettiği enerji her gün bir başka ülkenin elektiğinden çalıyor.

    Ethereum'un yaratıcısı Vitalik Buterin de bu durumun farkında. Sanal paralar için kullanılan ağların aşırı enerji tüketiminin küresel ısınmaya etkilerini azaltmak için enerji tasarrufu sağlayacak bir yöntem arayışında olan Buterin, 'Dünyaya en büyük katkımın Kıbrıs adasının küresel ısınmaya yol açtığı kadar olumsuz etkiye neden olması beni mutsuz ediyor' diyor.

    Ancak kimi sanal para meraklıları harcanan bunca enerjiden rahatsız değil. Bu ağların güvence altına alınması, bankaların ve hükümetlerin karşımasının engel olunması için yeni bir finansal altyapı hazırlanması gibi bir amaç için enerji tüketmeye değer olduğunu savunuyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki Bitcoin, Ethereum gibi sanal paralar tabiri yerindeyse neden 'çok yakıyor?'

    Bilgisayarınız / bilgisayarlar bu madenciliği yaparken cevap bulmak için bir hesaplama yarışına giriyorlar. İstenen cevabı bulmanın tek yolu var. Bunun için ne kadar çok tahminde bulunursanız deneme yaparsanız piyasaya sürülen Bitcoin kilidini açma şansınız artıyor. Bilgisayar sayısı (sanal paralara olan ilginin artmasıyla) arttıkça, algoritma giderek daha da zorlaşıyor ve daha da fazla elektrik tüketimine yol açıyor. Milyonlarca bilgisayarın çalıştığını ve olağanüstü bir enerji tükettiği hesaba katılırsa, "enerjiyi adeta su gibi yakıyorlar" deyimi çok yerinde olur. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow