Kızıldeniz krizi sürecek! Maersk’ten çok ciddi uyarı
AP Moller-Maersk, Kızıldeniz'de uzun süreli bir kriz durumu yaşanabileceğini söyleyerek müşterilerine hazırlıklı olmalarını öneriyor. Husi isyancıların abluka başlatmasının ardından gemi şirketleri operasyonel maliyetlerini artırdı. Denizcilik devi, bu krizin tedarik zincirleri üzerinde önemli etkileri olabileceğini belirtiyor.
Husi isyancıların saldırıları nedeniyle Ocak ayında kilit ticaret rotası üzerinden gemi geçişlerini askıya alan Maersk, Kızıldeniz krizinin uzaması konusunda uyardı.
CNBC'nin bu haftaki haberine göre Danimarkalı deniz taşımacılığı devi AP Moller-Maersk, müşterilerine bu yılın ikinci yarısına kadar uzanabilecek uzun süreli bir Kızıldeniz krizine hazırlanmalarını tavsiye ediyor.
Habere göre, dünyanın en büyük ikinci okyanus taşımacısı, programına yaklaşık yüzde 6 oranında ekstra gemi kapasitesi ekleyerek operasyonel maliyetleri arttırdı.
Husi isyancıların Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı'na fiili bir abluka başlatmasının ardından büyük denizcilik şirketleri yüzlerce gemilerini Güney Afrika'nın Ümit Burnu çevresinde daha uzun ve daha pahalı yolculuklara göndermeye başladı. Maersk, Husilerin iki gemisini hedef almasının ardından geçen ay bölgedeki operasyonlarını askıya aldı.
NE KADAR SÜRECEK?
Bu arada militanlar, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi bağlantılı hedefleri bombalamaya başlamasının ardından saldırılarını genişleteceklerini söyledi.
Maersk Kuzey Amerika Bölge Başkanı Charles van der Steene CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki Kızıldeniz'de yakın zamanda bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Onlara daha uzun transit rotaların 2. çeyrek ve potansiyel olarak 3. çeyrek boyunca sürebileceğini tavsiye ediyoruz. Müşterilerin, tedarik zincirlerine daha uzun toplam transit süresini dahil ettiklerinden emin olmaları gerekecek." diye konuştu.
Asya'dan Avrupa'ya giden en hızlı rota olan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşen trafik, dünya ticari taşımacılığının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Büyük nakliye şirketleri, gemilerin yönünü değiştirmek zorunda kalmaları nedeniyle artan maliyetler ve hızla yükselen sigorta primleriyle karşı karşıya.
CİDDİ ORANDA AZALDI
Van der Steen'e göre, teslimatın yanı sıra, nakliyecilerin artık tedarik zincirleri için gerçek maliyetleri de ölçmeleri gerekiyor. Steen "Müşterilerimizin birçoğu, tedarik zincirleri için birim başına maliyeti bütçelerine dahil ediyor ve bu da temelde sonuçlarının işe yaraması için ihtiyaç duydukları şey. Eğer bu temelden değişir ve değişirse, genel maliyetleri üzerinde oldukça önemli bir etkisi olabilir." dedi.
Kiel Enstitüsü'nün son raporuna göre, Kızıldeniz'de ticari gemilere yapılan saldırılar sonucunda küresel ticaret Kasım-Aralık 2023 döneminde yüzde 1,3 oranında azaldı.
Kaynak: CNBC
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İhraç edildiği 35'inci ülke: Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak!
Ev sahibi olmak isteyenlere müjde! 1.20 faizli konut kredisinden kimler yararlanacak?
2025'te Türkiye yollarına çıkacak 7 yeni otomobil modeli ve fiyatları
FAİZSİZ KREDİ | Sıfır faizli kredide bankalar rakamları yükseltmeye devam ediyor! 50 bin lira faizsiz kredi için işte aranan şartlar...
ÖTV'siz ve KDV'siz araçlar için yeni dönem başlıyor! Kanun teklifi verildi...