hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    JPMorgan'dan ABD-Çin gerilimi uyarısı

    JPMorgandan ABD-Çin gerilimi uyarısı
    expand

    JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, Ukrayna işgalinin en önemli ekonomik endişe olduğunu belirtirken diğer bir kaygı verici gelişmenin ABD-Çin geriliminden doğabileceğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, Ukrayna'daki savaş ve ABD-Çin ilişkilerinin en büyük ekonomik endişelerinden ikisi olduğunu söyledi.

    Bloomberg TV'ye konuşan Dimon, "En çok endişelendiğim şey Ukrayna. Petrol, gaz, dünyanın liderliği ve Çin ile olan ilişkimiz, hepimizin günlük olarak uğraşmak zorunda olduğu ekonomik titreşimlerden çok daha ciddi." dedi.

    Ukrayna'daki savaş bir yılı aşkın bir süre önce başladı ve küresel ekonomiyi alt üst ederek enerji ve gıda fiyatlarında şoklara, ayrıca dünya çapında enflasyonun yükselmesine neden olan ve dünya merkez bankalarının sancılı faiz oranlarını yükseltmelerine yol açan küresel tedarik zinciri kesintilerine yol açtı.

    Dimon yaptığı açıklamada, "Bu, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana uğraşmak zorunda kaldığımız en ciddi jeopolitik mesele," dedi ve savaşın Çin ile ilişkiler üzerindeki etkisine de dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pekin, Moskova ile yakın bir ilişkiye sahip ve Çin hükümeti Rus enerjisini satın alıyor ve makine, elektronik, adi metaller, araçlar, gemiler ve uçaklar tedarik ediyor ve Kremlin'e ekonomik bir cankurtaran halatı atıyor.

    Son aylarda, ülkeler mikroçip endüstrisinin hakimiyeti için rekabet ederken ve tarifeler, ABD'nin Tayvan'a verdiği destek ve potansiyel casus balonları konusunda tartışırken, ABD ile Çin arasındaki gerilim arttı.

    Dimon, JPMorgan Chase'in her iki hükümete de samimi ilişkileri sürdürme konusunda tavsiyelerde bulunarak ve onlarla ilişki kurarak ABD ile Çin arasındaki ilişkinin geliştirilmesinde aktif bir rol üstlendiğini söyledi. 

    FED'İN YUMUŞAK İNİŞİ

    Dimon ayrıca, Fed'in durgunluktan kaçınırken faiz oranlarını düşürerek yumuşak bir iniş gerçekleştirme olasılığı için hâlâ umut beslediğini vurguladı.

    CEO, "Hafif bir durgunluk mümkün, daha sert bir durgunluk mümkün. Enflasyonun düşmesi için iyi bir şans olduğunu düşünüyorum, ancak bu dördüncü çeyrekte yeterli deği. Fed'in aslında daha fazlasını yapması gerekebilir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow