hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Japonya'da enflasyon yükselmeye devam ediyor

    Japonyada enflasyon yükselmeye devam ediyor
    expand

    Japonya İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, taze gıda hariç tüketici fiyatları Nisan ayında %2,2 oranında artarken, Mayıs ayında bu oran %2,5'e yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu artış, piyasa beklentisi olan %2,6'nın biraz altında kaldı ancak Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) %2 hedefinin üzerinde gerçekleşti.

    Enflasyondaki bu yükselişte, özellikle elektrik fiyatlarındaki %14,7 oranındaki artış etkili oldu. Taze gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise çekirdek enflasyon Mayıs ayında %2,1 artış gösterdi ve bu, art arda dokuzuncu ayda soğumaya işaret etti. Bir önceki ayda bu oran %2,4 seviyesindeydi.

    BoJ'un politika müzakerelerinde önemli bir faktör olarak vurguladığı hizmet fiyatlarındaki artış, 2018 yılından beri görülen seviyelere indi ve Nisan ayında %1,7'ye yavaşladıktan sonra Mayıs ayında %1,6 seviyesinde açıklandı. Bu durum, yüksek maliyetlerin tüketici talebini giderek azaltması nedeniyle işletmelerin fiyatları artırma konusunda artan isteksizliğini gösteriyor.

    Manşet enflasyon ise Nisan ayında %2,5 iken Mayıs ayında %2,8'e çıktı. Aylık bazda hem manşet hem de çekirdek enflasyon %0,5 oranında artış gösterdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow