İsrail Filistin ekonomisini yok ediyor
BM tarafından hazırlanan bir rapora göre, İsrail ile Hamas arasındaki çatışma Batı Şeria ve Gazze üzerinde yıkıcı bir ekonomik etkiye neden oldu. Saldırıların başlamasından bu yana bir ayda GSYİH yüzde 4,2 oranında küçüldü. Aynı dönemde 400.000 kişinin yoksulluğa sürüklendiği belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı ve Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) tarafından yayınlanan bir belgede, Filistin'in ekonomik faaliyetlerine yönelik "şiddetli şok" araştırıldı.
Raporda, Gazze'nin topyekûn kuşatılması, sermayenin yok edilmesi, zorla yerinden edilme ve Batı Şeria'da insanların ve malların hareketine getirilen kısıtlamalara değinildi.
KADEME KADEME DİBE
BM, savaşın ikinci ayında daha devam etmesi durumunda, çatışmalar başlamadan önce 20,4 milyar dolar olan Filistin GSYİH'sinin yüzde 8,4 yani 1,7 milyar dolar düşeceğini öngördü.
Çatışmanın üçüncü aya kadar sürmesi halinde, kayıp GSYH'nin yüzde 12,2'sine, yani 2,5 milyar dolara çıkacak ve 660.000'den fazla insan yoksulluğa sürüklenecek.
Ön hesaplamalar, çatışma öncesi 2023 için öngörülen seviyeyle karşılaştırıldığında, üç aylık bir savaşta yüzde 15'e varan potansiyel GSYİH kaybına işaret ediyor.
GSYİH'deki düşüşün ticarette, sermaye girişlerinde, gelecekteki yatırım ve üretkenlikte azalmanın yanı sıra ulaşım dahil yüksek üretim maliyetleri ve daha fazla genel güvensizlikten kaynaklanması bekleniyor. Rapor, potansiyel çıktı ve üretkenlik üzerindeki olumsuz etkilerin önümüzdeki yıllarda da sürebileceği konusunda uyardı.
Ayrıca, toplam yatırımın 2023 yılı için savaş öncesi tahminlere göre yüzde 15,3'e kadar azalması, toplam ihracatın ve ithalatın ise sırasıyla yüzde 13,2 ve yüzde 4'e kadar azalması bekleniyor.
BÖLGESEL VE KÜRESEL YANSIMASI OLACAK
BM, "Devam eden savaş, daha geniş bölgesel ve küresel yansıma olasılığını artırıyor. Olası bölgesel ve küresel sonuçlar incelendiğinde, mevcut savaşın etkisini şu ana kadar ılımlı artışlar gösteren petrol ve gaz fiyatları üzerinden aktarma potansiyeli var." dedi.
Raporda, "Daha fazla yükseliş önemli fiyat artışlarına yol açabilir, bu da üretim ve nakliye maliyetlerinin yükselmesine ve sonuçta daha yüksek enflasyona yol açabilir" sonucuna vardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ŞOK 22-28 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!
SON DAKİKA HABERİ | Emekli bayram ikramiyelerinde 4 yeni formül! Kim ne kadar alacak?
SON DAKİKA HABERİ | Altından çıkış, konuta yatırım getirdi! 2024'ün karnesi ve 2025 beklentileri
Yatırımcısını sevindiren haber: Altında rekor üstüne rekor!
KONUT KREDİSİ 2025 OCAK | Faiz kararı öncesi konut kredisinde son durum! 1 milyon TL'nin aylık ödemesi ne kadar oldu?