hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haziran ayı gıda endeksi verileri açıklandı

    Haziran ayı gıda endeksi verileri açıklandı
    expand

    Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Gıda Fiyat Endeksi Haziran 2024 verilerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEPAV'ın (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) açıkladığı Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerine göre, 1-30 Haziran 2024 döneminde aylık gıda enflasyonu %1,72 olarak gerçekleşti. Kurban Bayramı dolayısıyla baklava ve kağıtlı şeker fiyatlarında düşüş görülürken, patates ve bazı yumru bitkiler dışında kalan sebzeler, tavuk eti ve yumurtada da fiyat düşüşleri yaşandı. Buna karşılık, taze meyveler, çarliston biber, salatalık ve kabuklu yemişlerde belirgin fiyat artışları kaydedildi.

    Açıklamada, "1-30 Haziran 2024 döneminde TEGE verilerine göre aylık gıda enflasyonu %1,72 olarak hesaplandı. Kurban Bayramı etkisiyle haziran ayında fiyatı en çok düşen ürünler arasında baklava ve kağıtlı şeker bulunurken, patates ve bazı yumru bitkiler haricindeki sebzeler ile tavuk eti ve yumurtada da fiyat düşüşleri gözlemlendi. Buna karşılık, taze meyveler, çarliston biber, salatalık gibi sebzeler ile kabuklu yemişlerde yüksek fiyat artışları görüldü.

    TEGE verilerine göre on aylık birikimli gıda enflasyonu %52,02 olarak hesaplanırken, ÜGE-Gıda (İTO) ile %51,24, Türk-İş mutfak enflasyonu ile %55,57 olarak belirlendi.

    1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla diğer kuruluşlar tarafından hesaplanan gıda enflasyonu verileri, 1-30 Haziran 2024 dönemi için ÜGE-Gıda (İTO) ile %2,66, Türk-İş ile %0,05 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK, CEFIS ve ENAG henüz bu döneme ilişkin veri açıklamadı." ifadelerine yer verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow