hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haftanın son işlem gününde küresel piyasalar karışık seyrediyor (13.09.2024)

    Haftanın son işlem gününde küresel piyasalar karışık seyrediyor (13.09.2024)
    expand

    Küresel piyasalarda, dün ABD’de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin ardından artan “yumuşak iniş” beklentileriyle birlikte risk algısının düşüş göstermesi dikkat çekti. Ancak haftanın son işlem gününde piyasalar karışık bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimi yapabileceğine dair beklentiler, son dönemde açıklanan enflasyon verileri ile zayıflamaya devam ediyor. Dün açıklanan verilere göre, ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,2 artarak beklentilerin üzerine çıktı, yıllık bazda ise yüzde 1,7 ile tahminlerle uyumlu bir yükseliş kaydetti.

    Gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek ÜFE de ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 2,4 arttı. Analistler, açıklanan ÜFE verilerinin Fed'in faiz indirimlerinde daha temkinli adımlar atacağını işaret ettiğini belirtiyor.

    Ayrıca, ABD'de işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 7 Eylül ile biten haftada 2 bin artış göstererek 230 bine yükseldi ve piyasa beklentilerini hafif aştı. Analistler, işten çıkarmaların düşük seviyelerde kalmasının iş gücü piyasasındaki yavaşlamaya rağmen olumlu bir gösterge olduğunu ifade etti.

    Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD'deki enflasyon baskılarının azaldığına işaret ederek, Fed'in faiz indirimine başlamasının doğru olacağına inandıklarını açıkladı. Para piyasalarında ise Fed'in bu ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağına dair beklentiler artarken, bankanın yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık bir indirim gerçekleştireceği düşünülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun yanı sıra, ABD Hazine Bakanlığı, yıllık karı 1 milyar doları aşan şirketlerin en az yüzde 15 kurumlar vergisi ödemesi gerektiğini öngören bir teklif yayımladı. Bu uygulamanın 2025'te 20 milyar dolar, önümüzdeki 10 yıl içinde ise 250 milyar dolardan fazla gelir getireceği tahmin ediliyor.

    ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,65 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi 101,1 düzeyinde seyrediyor. Brent petrolün varil fiyatı ise dün yüzde 2,2 artış gösterdi, yeni günde ise yüzde 0,2 değer kazanarak 72 dolara ulaştı. Altının ons fiyatı da dün rekor kırarak 2.558 dolardan kapandı, bugün ise önceki kapanışa göre yüzde 0,5 artışla 2.569 dolardan işlem görüyor.

    Dün ABD borsalarında Dow Jones endeksi yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,75 ve Nasdaq endeksi yüzde 1 yükseldi. ABD'deki endeks vadeli işlemler yeni güne de pozitif başladı. Avrupa borsalarında ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirim kararının ardından yükseliş yaşandı. ECB, mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizini ve marjinal borçlanma faizini ise 60'ar baz puan indirdi. Böylece, ECB yılın ikinci faiz indirimi kararını hayata geçirmiş oldu. Banka ayrıca, 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 0,9'dan yüzde 0,8'e düşürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa ekonomisinde büyümenin bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, para politikasındaki gevşemenin tüketim ve yatırımları destekleyebileceğini ifade etti. Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya borsaları yükselirken, Asya piyasalarında karışık bir seyir hakimdi. Japon yeni başta olmak üzere bölgedeki para birimlerinin değer kazanması, pay piyasalarındaki yükselişi sınırladı. Japonya'da temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 2,9 arttı. Dolar/yen paritesi ise düşüş göstererek 141,8 seviyesine geriledi.

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün dalgalı bir seyir izleyerek günü yüzde 1,08 artışla 9.521,04 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,2 değer kaybıyla 33,9136'dan kapanırken, bugün yüzde 0,2 artışla 33,9730 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, yurt içinde TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'nin ve yurt dışında ise Avro Bölgesi sanayi üretimi ile ABD'deki Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow