hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Gri liste" ne demek? Türkiye gri listeden nasıl çıktı? Gri listeden çıkmak ne sağlayacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye, terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelede gereken adımları atarak 2021 yılında girdiği gri listeden çıktı. Kararı veren Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye'nin stratejik eksikliklerin giderilmesi için etkinliğini güçlendirdiğini belirtti. Haberi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Başardık" diyerek duyurdu. Peki, gri liste ne demek? Türkiye bu listeden çıkmak için hangi adımları attı? Ve hangi ülkeler o listede kalmaya devam etti? Detaylar haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye uzun süredir konuşulan gri listeden çıktı. Mali Eylem Görev Gücü’nün aldığı karar, Türkiye'nin terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelede gereken adımları attığı anlamına geliyor. Böylelikle Türkiye'ye uluslararası yatırım fonlarının daha rahat gelmesinin de önü açılmış oldu.

    Gri liste ne demek Türkiye gri listeden nasıl çıktı Gri listeden çıkmak ne sağlayacak

    Haberi ilk olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından "Başardık" paylaşımı ile duyurdu. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında karar için, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır" vurgusu yapıldı. Ayrıca "Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gri liste ne demek Türkiye gri listeden nasıl çıktı Gri listeden çıkmak ne sağlayacak

    Mali Eylem Görev Gücü'nün açıklamasında ise "Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı rejimi konusunda ekim 2021'de belirtilen stratejik eksikliklerin giderilmesi için etkinliğini güçlendirdiği belirtildi. Mali Eylem Görev Gücü, ilgili dokümanlarında Türkiye ile birlikte Jamaika'nın da gri listeden çıktığı görüldü. Bulgaristan, Burkina Faso, Hırvatistan, Kenya, Monako, Venezuela gibi ülkeler ise güncellenen son gri listesinde kalanlar arasında.

    Gri liste ne demek Türkiye gri listeden nasıl çıktı Gri listeden çıkmak ne sağlayacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mali Eylem Görev Gücü, dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit ediyor. Uluslararası yatırımcılar da o listeyi yakından takip ediyor. Kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye 2021 yılında gri listeye alındı. Bu süreçte aralarında suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi, terörizmin finansmanının önlenmesi, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine ilişkin kanun ve kripto varlıklarla ilgi düzenleme de dahil uygulanması gereken 40 adım tamamlandı. Bu adımlar, Mali Eylem Görev Gücü yetkilileri tarafından Türkiye'de yerinde de incelendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow