hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözler temmuz ayı enflasyon rakamlarında: İşte ekonomistlerin beklentisi... | Video Haber

    KAYNAKMert Can Gülmez | CNN TÜRK

    5 Ağustos Pazartesi günü enflasyon rakamları açıklanacak. Peki, beklentiler ve verilen son mesajlar neler? Detaylar haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HAZİRANDA YILLIK ENFLASYON %71,60, AYLIK %1,64 GELDİ

    Gözler bir kez daha enflasyon rakamlarına çevrildi. Temmuz ayına ilişkin verileri TÜİK, 5 Ağustos'ta saat 10:00'da açıklayacak. Peki, mevcut durumda enflasyon hangi seviyede? Ekonomistlerin temmuz ayı için genel beklentisi ne? Mevcutta enflasyon yıllık % 71,60, aylık % 1,64 seviyesinde.

    EKONOMİSTLERİN GENEL BEKLENTİSİ NE?

    Ekonomistlerin temmuz ayı için beklentisi ise aylık enflasyonda artış, yıllık enflasyonda ise düşüş. Aylık enflasyonda beklentilerin ortalaması % 3,51, yıllıkta ise % 62,23. Peki, aylık enflasyonda neden beklentiler artış yönünde? Alkollü içecek ve tütün ürünlerindeki vergi güncellemeleri, akaryakıt ve enerji kalemlerindeki zamların bu artışta etkili olacağı tahmin ediliyor. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da bir süre önce yaptığı açıklamada, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuzda aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapabileceği vurgusunda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz ay sabit tutulan faiz kararının alındığı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde de öncü göstergelerin temmuz ayında aylık tüketici enflasyonunu yukarı çekecek kalemlerin enerji, işlenmemiş gıda, alkol-tütün grupları olduğuna dikkat çekildi.

    Peki, enflasyonist baskıları canlı tutan unsurlar neler? Merkez Bankası, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının başlıca nedenler olduğunu belirtiyor.

    Merkez Bankası, 8 Ağustos'ta yılın 3. enflasyon raporunu açıklayacak. Mayıs ayındaki ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseltmişti. Piyasaların yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 40-42 bandında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow