hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch'ten dikkat çeken Fed analizi!

    Fitchten dikkat çeken Fed analizi
    expand

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Eylül ayında yayımladığı küresel ekonomik görünüm raporunda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Eylül ve Aralık toplantılarında faiz oranlarında 25'er baz puanlık bir indirim yapacağını öngördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, 2025 yılına gelindiğinde toplamda 125 baz puan, 2026 yılında ise 75 baz puanlık daha fazla indirimin beklendiği belirtildi. Fitch, bu indirimlerin toplamda 25 ay boyunca, 10 ayrı hamlede 250 baz puanı bulacağını ifade etti.

    Rapora göre, Fed’in bu gevşeme döngüsünün geçmişe kıyasla "ılımlı" olacağı vurgulandı. Tarihsel veriler incelendiğinde, 1950’lerden bu yana Fed’in uyguladığı medyan faiz indirimlerinin genellikle 470 baz puanı bulduğu ve sürecin ortalama 8 ay sürdüğü belirtildi. Fitch, Fed'in enflasyon hedefinin hala %2'nin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, enflasyonla mücadelede halen atılacak adımların bulunduğunu ifade etti.

    Çekirdek enflasyonda son dönemde yaşanan gerilemenin büyük ölçüde otomobil fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını, ancak bu durumun kalıcı olmayabileceğini de raporunda belirtti. Fitch, Fed’in bu gevşeme sürecinin, enflasyonun kontrol altına alınması amacıyla yavaş ilerleyeceğini öngörüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow