hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed'in faiz indirimi kararı sonrası küresel piyasalar pozitif seyrine devam etti

    Fedin faiz indirimi kararı sonrası küresel piyasalar pozitif seyrine devam etti
    expand

    Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 4 yıllık bir aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimi yapması, "yumuşak iniş" senaryosuna ilişkin umutları tekrar canlandırdı ve bu gelişme piyasalarda olumlu bir hava estirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya genelinde, Fed'in çarşamba günü alacağı karar sonrasında ABD ekonomisinin hangi yöne gideceği konusunda değerlendirmeler sürerken, resesyonun önlenme ihtimali yatırımcıların risk iştahını artırıyor.

    Fed projeksiyonlarına göre yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklenirken, piyasalarda bu rakamın 75 baz puana kadar çıkabileceği yönünde beklentiler de öne çıkıyor.

    Bu süreçte açıklanacak istihdam verilerinin önem kazandığı, ayrıca ekonomik aktiviteye yönelik sinyallerin de yatırımcılar tarafından yakından takip edildiği görülüyor.

    ABD'de dün açıklanan verilere göre, ilk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı 14 Eylül haftasında 219 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bunun yanı sıra, cari işlemler açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,7 artış göstererek 266,8 milyar dolara yükseldi.

    Kurumsal tarafta, teknoloji hisseleri önderliğinde piyasalarda pozitif bir seyir yaşanırken, çip üreticilerinden Nvidia'nın hisseleri yüzde 3,9, AMD'nin hisseleri ise yüzde 5,7 artış kaydetti. Teknoloji devlerinden Apple'ın hisseleri yüzde 3,7, Meta'nın hisseleri yüzde 3,9, Microsoft'un hisseleri yüzde 1,8 ve Alphabet'in hisseleri yüzde 1,5 oranında değer kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı yüzde 3,72 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi 100,6 seviyesinde dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı dün piyasalarda oluşan olumlu atmosferin etkisiyle yüzde 2,4 artış gösterdi, ancak yeni işlem gününde yüzde 0,2'lik bir kayıpla 74 dolar seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 1,1 artarak 2.587 dolara yükseldi, şu anda ise yüzde 0,3'lük bir artışla 2.594 dolardan işlem görüyor.

    Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,26, S&P 500 endeksi yüzde 1,70 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,51 oranında artış gösterdi. S&P 500 endeksi 5.733,57 seviyesine, Dow Jones endeksi ise 42.160,91 seviyesine çıkarak rekor kırdı. Ancak ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne negatif bir seyirle başladı.

    Avrupa borsalarında dün alıcılı bir seyir hakim olurken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentilere uygun şekilde yüzde 5'te sabit tuttu. BoE Başkanı Andrew Bailey, faiz oranlarını düşürdüklerinden bu yana enflasyonist baskıların hafiflediğini belirtti ve bu trendin devam etmesi durumunda faizlerin kademeli olarak indirilebileceğini ancak hızlı veya fazla kesintilerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in faiz indirimi Avrupa piyasalarında da olumlu karşılanırken, Almanya'da DAX 40 endeksi 19.044,96 puanı görerek rekor kırdı ve 19.002,38 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, Fed'in gevşeme döngüsünün Avrupa Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar parasal sıkılığın azaltılması yönünde adımlar atmasını kolaylaştıracağını belirtiyor.

    Avrupa'da DAX 40 endeksi yüzde 1,55, CAC 40 endeksi yüzde 2,29, FTSE 100 endeksi yüzde 0,91 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 1,16 oranında yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratları ise yeni işlem gününe negatif bir seyirle başladı.

    Asya'da haftanın son işlem gününde Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz oranını sabit tutması sonrası Çin hariç pozitif bir seyir izleniyor. Japonya Merkez Bankası politika faizini yüzde 0,25 seviyesinde sabit tutarken, ithalat fiyatlarının düşmesiyle enflasyonist baskıların hafiflediğini ancak devam edeceğinin beklendiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün Japonya'da açıklanan verilere göre, ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 3, Çekirdek TÜFE ise yüzde 2,8 artış gösterdi ve beklentiler dahilinde gerçekleşti.

    Çin'de ise kredi faiz oranlarında değişiklik yapılmadı. 1 yıllık kredi faiz oranı yüzde 3,35 ve 5 yıllık kredi faiz oranı yüzde 3,85 seviyesinde sabit bırakıldı. Bu durum, Çin piyasalarında satış baskısına neden oldu.

    Türkiye'de ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,06 artışla 9.975,61 puandan tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 254,2 baz puanla son yılların en düşük seviyesine geriledi.

    Dolar/TL dün yüzde 0,1 düşüşle 34,0303'ten kapanırken, bugün yüzde 0,2 artışla 34,0820 seviyesinden işlem görüyor.

    Analistler, bugün yurt içinde tüketici güven endeksi ve Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), yurt dışında ise Avro Bölgesi tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow