hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FED faiz indirimi altını, doları nasıl etkiler? FED faiz kararı sonrası borsa ve kripto para ne olur?

    FED faiz indirimi altını, doları nasıl etkiler FED faiz kararı sonrası borsa ve kripto para ne olur
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    FED (Federal Reserve), ABD Merkez Bankası’nın faiz kararları, piyasaları yakından ilgilendirir ve altın ile dolar üzerinde önemli etkilere sahiptir. 2024 Eylül ayında açıklanan FED faiz kararı, özellikle altın ve doların seyrini şekillendirecek. Peki, FED faizi düşürdüğünde altın, dolar, borsa ve kripto para ne olur? İşte konuyla ilgili bilgiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Merkez Bankası eylül ayı faiz kararının açıklanmasının ardından yatırımcılar ve ekonomi piyasaları altın ve dolardaki yansımalarını merak ediyor. FED faiz kararı, FED Başkanı Jerome Powell tarafından geçtiğimiz 31 Temmuz'da açıklandı. FED faizi yüzde 5.50 oranında sabit tuttu. FED'in faiz oranlarını sabit tutması ve 2024'te üç faiz indirimi sinyali vermesinin ardından altının nasıl şekilleneceği merak ediliyordu. ABD Merikez Bankası (FED) faiz kararını açıkladı. Banka, eylül ayı Para Kurulu Toplantısının ardından faizleri 50 baz puan indirdi. FED politika faizini, yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Böylece banka 4 yılın ardından gevşeme döngüsüne adım attı.

    FED FAİZİ DÜŞÜRDÜĞÜNDE ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

    Dolar: FED faizi düşürdüğünde, dolar genellikle kısa ve orta vadede değer kaybeder. Bu durum, ABD ekonomisinin teşvik edilmesi amacıyla dövizin bollaşması ve yatırımcıların dolardan kaçınmasıyla ilişkilidir.

    Altın: Faiz düşüşleri altın fiyatlarını genellikle yükseltir. Doların zayıflaması, uluslararası piyasalarda dolar cinsinden fiyatlanan ons altının değer kazanmasına neden olur. Ayrıca, altının güvenli liman özelliği devreye girer ve yatırımcılar altına yönelir, bu da fiyatların yükselmesine yol açar. 

    FED’İN FAİZ ARTIRMASI BORSAYI NASIL ETKİLER?

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası hamleleri, borsayı genellikle olumlu yönde etkiler. Faiz oranları düştüğünde, şirketler daha düşük maliyetle borçlanabilir. Bu, yatırımlarını artırarak büyümelerine katkı sağlar. Daha fazla yatırım ve büyüme beklentisi, şirket hisselerini cazip hale getirir ve borsa yükselir. Daha düşük faiz oranları, mevduat ve tahvil gibi düşük riskli yatırımların getirisini azaltır. Bu durum, yatırımcıları daha yüksek getirili varlıklara, yani hisse senetlerine yönlendirir. Hisse senetlerine olan talebin artması, borsa endekslerinde yükselişe neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FED FAİZ KARARI KRİPTO PARAYI NASIL ETKİLER?

    Faiz indirimi, özellikle kripto para piyasasında büyük bir etki yaratabilir. Geleneksel finansal sistemlerde faiz oranlarının düşmesi, yatırımcıların daha yüksek getiri arayışına girmesine neden olur. Bu durum, riskli varlık sınıfına giren kripto paralar için olumlu bir ortam yaratabilir.

    FED FAİZİ ARTIRIRSA ALTIN VE DOLAR NE OLUR?

    Dolar: FED faiz oranlarını artırdığında, ABD doları genellikle değer kazanır. Bunun nedeni, faiz oranlarının yükselmesiyle ABD'de döviz arzının artması ve enflasyonun kontrol altına alınmasıdır. Bu durumda, özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında dolar güçlenir.

    Altın: Faiz artışıyla birlikte, altın genellikle değer kaybeder. Yatırımcılar, faiz artışı nedeniyle getirisi artan dolar cinsinden yatırımlara yönelebilir. Bu durum, altının cazibesini azaltır ve fiyatlar baskılanır. Altının "güvenli liman" olarak görülen statüsü, yüksek faiz dönemlerinde zayıflayabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özetle, faiz artırımı doları güçlendirirken altın üzerinde baskı kurar. Faiz indirimi ise doları zayıflatır, altın fiyatlarını yükseltir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow