hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Euro Bölgesi enflasyon verileri açıklandı

    Euro Bölgesi enflasyon verileri açıklandı
    expand

    Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin haziran ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyon, mayıs ayındaki yüzde 2,6 seviyesinden yıllık yüzde 2,5'e gerileyerek beklentilere paralel gerçekleşti. Aylık bazda enflasyon yüzde 0,2 oldu.

    Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri içermeyen çekirdek enflasyon ise yüzde 2,8 beklenirken değişmeyerek yüzde 2,9'da kaldı. En yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 4,1 ile hizmetlerde görülürken, hizmet sektörünü yüzde 2,5 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,7 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,2 ile enerji ürünleri takip etti.

    Haziran ayında faiz oranlarını çeyrek puan düşüren Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri, bölgenin enflasyonunun daha fazla faiz indirimine izin verecek kadar ılımlı olup olmadığını değerlendirmeye devam ediyor. Bu hafta Portekiz'in Sintra kentinde düzenlenen yıllık AMB toplantısında Başkan Christine Lagarde ve Başekonomist Philip Lane, enflasyon risklerinin geçtiğine dair henüz ikna edici bir kanıt bulunmadığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lagarde, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, "Hala bazı belirsizliklerle karşı karşıyayız. Hedefin üzerindeki enflasyon risklerinin geride kaldığından emin olmak için yeterli veri toplamamız zaman alacak" ifadelerini kullandı. Bu sözler, AMB'nin bu ay faizleri düşürmeye ara verebileceği ve yeni ekonomik projeksiyonların açıklanacağı eylül ayına kadar beklenebileceği sinyali olarak yorumlandı.

    Piyasalar bu yıl bir veya iki faiz indirimini daha fiyatlarken, AMB Yönetim Konseyi üyeleri Gediminas Simkus, Martin Kazaks ve Olli Rehn bu senaryoyu makul olarak tanımladı. AMB, enflasyonun yılın kalanında yavaşlamasını ve 2025'te hedefe doğru daha anlamlı bir düşüş göstermesini bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow