hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emtia piyasasında yön aşağıya döndü

    Emtia piyasasında yön aşağıya döndü
    expand

    Emtia piyasasında, geçen hafta Çin ekonomisine yönelik endişeler ve iyileşen hava koşullarıyla düşüş eğilimi görüldü. Tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar, libre bazında bakırda yüzde 2,4, kurşunda yüzde 1,2, nikelde yüzde 2,8, çinkoda yüzde 1,9 azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta emtia piyasasında Çin ekonomisine yönelik endişeler ve iyileşen hava koşulları nedeniyle düşüş eğilimi görüldü. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine bu yıl başlayacağına dair beklentiler artmasına rağmen, bu durum emtia piyasasında olumlu bir etki yaratmadı.

    ALTIN VE GÜMÜŞ FİYATLARI

    Altının ons fiyatı, Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonda düşüş eğilimi olduğuna dair açıklamaları ve ABD'de tüketici enflasyonunun yavaşladığına işaret eden verilerle yükseldi. Geçen hafta altın yüzde 0,8 değer kazanırken, gümüş yüzde 1,4, platin yüzde 2,7 ve paladyum yüzde 5,9 değer kaybetti. Gümüş fiyatlarındaki düşüş, küresel ekonomik aktivitenin yavaşlayacağına yönelik tahminlerin etkisiyle gerçekleşti.

    BAZ METALLERDE DÜŞÜŞ EĞİLİMİ

    Tezgah üstü piyasada geçen hafta baz metal fiyatları libre bazında bakırda yüzde 2,4, kurşunda yüzde 1,2, nikelde yüzde 2,8 ve çinkoda yüzde 1,9 azaldı. Çin'de açıklanan enflasyon verileri talebin zayıflamaya devam ettiğini gösterdi. Çin'de TÜFE haziranda aylık yüzde 0,2 azalırken, yıllık yüzde 0,2 artışla beklentilerin altında kaldı. Bu durum, ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret etti ve deflasyon riskini artırdı. Çin'de bakır kablo ve tel üreticilerinin faaliyet oranındaki düşüş ve küresel bakır üretiminin artacağına yönelik öngörüler de bakır fiyatlarının düşmesine neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ENERJİ FİYATLARI

    Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,4, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz Termal Birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 0,3 azaldı. Petrol fiyatlarındaki düşüşte İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını sona erdirecek ateşkes ihtimali etkili oldu. Ayrıca, ABD'nin Texas kıyılarına ulaşan Beryl Kasırgası da fiyatları etkiledi. Ancak kasırganın petrol altyapısında kalıcı hasar bırakmayacağı düşüncesi ve üreticilerin yaptığı stoklar, Brent petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırladı. Talebin azalacağına yönelik öngörüler de doğal gaz fiyatlarını olumsuz etkiledi.

    TARIM EMTİALARI

    Chicago Ticaret Borsası'nda buğday fiyatları yüzde 6,7, mısır fiyatları yüzde 2,2, soya fasulyesi fiyatları yüzde 5,7 azalırken, pirinç fiyatları yüzde 0,5 arttı. ABD'de mısır ve buğday üretiminin artması fiyatlarda düşüşe neden oldu. Soya fasulyesi, iyileşen hava koşulları nedeniyle kile bazında 10,59 dolarla Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Intercontinental Exchange'de pamuk fiyatları yüzde 0,2, şeker fiyatları yüzde 4,7 azalırken, kahve fiyatları yüzde 8,7 arttı. Kakao fiyatları ise haftayı yüzde 6 yükselişle tamamladı. Kahvenin libre fiyatı, Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 2,5530 dolara çıktı. Brezilya'da şeker üretiminin artması ve Hindistan'da yağışların artması, şeker fiyatlarının düşmesine yol açtı. Küresel kakao arzına yönelik endişeler ve Brezilya ile Vietnam'daki kurak hava koşulları öngörüleri, kahve ve kakao fiyatlarının artmasına neden oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow