Doğal gaz ithalatı mayısta azaldı

Türkiye'nin doğal gaz ithalatı, mayısta, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,89 azalarak 2 milyar 681 milyon metreküpe geriledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun "2019 Mayıs Ayı Doğalgaz Sektör Raporu"na göre, 2018'in mayıs ayında, 3 milyar 9 milyon metreküp doğal gaz ithal edilirken, bu yılın aynı ayında ithalat yüzde 10,89 azalışla 2 milyar 681 milyon metreküpe indi.
Toplam ithalatın 2 milyar 208 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 473 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi.
Mayıs ayında en fazla doğal gaz, 894 milyon metreküple Rusya'dan alındı. Bu ülkeyi, 770 milyon metreküple Azerbaycan ve 543 milyon metreküple İran izledi. İthalatın kalan kısmı Cezayir ve Katar'dan yapıldı.
Elektrik santrallerinin tüketiminde azalış
Doğal gaz stok miktarı, mayısta, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 48,94 azalarak 1 milyar 580 milyon metreküp oldu. Bu miktar, geçen yıl mayısta 3 milyar 94 milyon metreküp olarak hesaplanmıştı.
Mayıs ayında doğal gaz tüketimi ise yüzde 2,69'luk artışla 2 milyar 933 milyon metreküp oldu. En fazla doğal gaz tüketimi, 781 milyon metreküple konutlarda gerçekleşti. Bunu 494 milyon metreküple elektrik santralleri izledi. Tüketimin kalan kısmı ise organize sanayi bölgeleri, petrol rafinerileri ve diğer tüketiciler tarafından gerçekleştirildi.
Konutlardaki doğalgaz tüketimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 74,30 artarken, elektrik santrallerinin doğalgaz tüketimi ise yüzde 48,34 azaldı.
Söz konusu ayda doğal gaz ihracatı yapılan tek ülke, Yunanistan oldu. Geçen yılın mayıs ayında Yunanistan'a 60,85 milyon metreküp doğal gaz gönderilirken, bu yılın mayıs ayında ihracat miktarı yüzde 25,25 artışla 76,22 milyon metreküp oldu.
SON DAKİKA
-
01. 21
Atama kararları Resmi Gazete'de
-
00. 17
İtalya Cumhurbaşkanı hastaneye yatırıldı
-
23. 36
Son dakika: Kalp rahatsızlığı geçirdi! Sırrı Süreyya Önder kimdir, nereli? Sırrı Süreyya kaç yaşında?
-
23. 25
SON DAKİKA HABERİ: Sırrı Süreyya Önder hastaneye kaldırıldı
-
23. 19
Meclis zirai don olayının sonuçlarını araştıracak
-
23. 05
Borussia Dortmund - Barcelona canlı izle! ŞİFRESİZ KESİNTİSİZ HD TRT SPOR CANLI TABİİ İZLE! Şampiyonlar Ligi çeyrek final kim yükseldi, kim kazandı?
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da konut fiyatları ilçe ilçe belli oldu! 5 milyon TL altı evler nerede?
Kripto dünyasında tarihin en büyük saldırısı! 5 milyar dolarlık vurgun...
Nisan enflasyon beklentisi ne kadar? Nisan enflasyon beklenti anketi yayımlandı!
Volkswagen'den 50 bin araçlık geri çağırma! Audi ve Porsche yazılım hatalarıyla gündemde
Trump’ın gümrük tarifeleri ekonomileri sarstı! Dolar güvenli liman olmaktan çıktı mı?