Büyük projelerle ilgili 'esrarengiz' yönetmelik değişikliği
3. köprü, 3. havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü ve 2018'de sayısı 30'u bulacak şehir hastaneleri... "Garantili projeler" olarak anılan Hazine güvenceli bu projelere yurt dışından sağlanan kredileri düzenleyen Borç Üstlenim Yönetmeliği değiştirildi. "Esrarengiz" olarak nitelenen yönetmelik değişikliğinin, Hazine’nin milyonlarca dolar tutarında bir krediyi ödemesi riski bulunduğu ileri sürüldü.
Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, "Garantili projelerde esrarengiz değişiklik" başlıklı yazısında, Borç Üstlenim Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği yazdı.
Üçüncü Havalimanı'nda sermaye 4,5 milyar liraya çıktı
Söz konusu yönetmelik ile Hazine Müsteşarlığı, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) sistemindeki Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Yap-Kirala-Devret (YKD) modelli projeler için yurt dışından sağlanan banka kredisini üstleniyor.
3. köprü, 3. havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü ile 2018'de sayıları 30'u bulması planlanan şehir hastanelerinin finansmanına ilişkin düzenlemeyi içeren yönetmelik Nisan 2014’te yayımlanmıştı. Yönetmelik ile yürürlükteki kurallara göre, eğer bir YİD ya da YKD sözleşmesi, şirketin kusuru nedeniyle feshedilirse, Hazine, şirketin bu proje yapılabilsin diye yurt dışından sağladığı krediden, o anda ne kalmışsa yüzde 85’ini ödemekle yükümlü. Eğer, bir YİD veya YKD sözleşmesi; şirketin kusuru dışındaki bir nedenle feshedilirse, o zaman Hazine, yurt dışı kredi tutarının tamamını üstlenmeyi taahhüt ediyor.
Burhan Kuzu'dan Atatürk'ün 'yurtta sulh cihanda sulh' sözü yorumu
Ancak Resmi Gazete'nin dünkü sayısıyla bu yönetmelikte değişikliğe gidildi. Toker'in yazısının ilgili kısmı şöyle:
"Düne kadar, Borç Üstlenim Yönetmeliği’ne göre eğer YİD veya YKD sözleşmesinde bir fesih söz konusuysa; bu bildirimi ilgili kamu kuruluşu Hazine’ye bildiriyordu. Yani köprüyse Karayolları Genel Müdürlüğü, havaalanıysa DHMİ, şehir hastanesi ise Sağlık Bakanlığı... Yapılan değişiklik ise şu: Eğer ortada bir fesih varsa, bunu Hazine’ye, müteahhit şirket veya krediyi veren yabancı bankanın da bildirebileceği kuralı getirildi. Daha ilginci; idarenin, yani bir bakanlığın ya da yatırımcı genel müdürlüğün, fesih olursa ilgili belgeyi Hazine’ye zamanında iletmeme hali de düzenlendi. Eğer böyle bir durum olursa, yani diyelim ki Karayolları, DHMİ, Sağlık Bakanlığı; bir KÖİ projesi feshedilmek isteniyor ve bu bildirimi müteahhit şirket veya yabancı banka yapıyorsa, sanki kamu idaresi yapmış gibi sonuç doğuracağı da yazıldı.
Yapılan değişiklik, fazlasıyla esrarengiz.
3. havalimanı sensörlü kamera ve radarlarla korunacak
Adeta bir KÖİ projesinde gerçekleşmiş ya da gerçekleşmek üzere olan bir fesih var da hatta bu feshi yurt dışından kredi veren bir banka yapmış da, ona uygun bir madde yazılmak zorunda kalınmış gibi izlenim bırakıyor.
3. Havalimanı kulesi 90 metreye yükseldi: Lale figürü belirmeye başladı
Eğer böyle bir durum varsa, Hazine’nin üstleneceği tutar milyonlarca dolardır...
Ve bunun hangi proje olduğunu, daha doğrusu hangi projenin ne gibi gerekçelerle feshedildiğini bilmek de bizlerin hakkı.
Gerçi Hazine, borç üstlenim anlaşmalarının teknik ve özel hukuk metinleri olması nedeniyle Resmi Gazete’de yayımlanmasını doğru bulmuyor.
Bunu üç buçuk yıl önce açıkladığında hatta demişti ki, 'Bu sözleşmeler eğer açıklanırsa, kamunun müzakere gücü sınırlanır, ticari sırlar açık edilir.'
Peki.
Şimdi yeni yapılan değişikliğin gereçesi, hangi projeyi ilgilendirdiğini, bir fesih varsa hangi projede kimin kusurundan kaynaklandığını ve hepimizin vergilerinden oluşan üstlenilecek tutarların ne olduğunu açıklar mı acaba Hazine?
Ne dersiniz?"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'nin en çok konut satılan ilçesi belli oldu! 67 ili geride bıraktı...
ŞOK 22-28 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!
SON DAKİKA HABERİ | Emekli bayram ikramiyelerinde 4 yeni formül! Kim ne kadar alacak?
SON DAKİKA HABERİ | Altından çıkış, konuta yatırım getirdi! 2024'ün karnesi ve 2025 beklentileri
Yatırımcısını sevindiren haber: Altında rekor üstüne rekor!