hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dikkat: En yüksek değere ulaştı! Borsada yatırımı olanlara 'not' uyarısı...

    Dikkat: En yüksek değere ulaştı Borsada yatırımı olanlara not uyarısı...
    expand

    Moody's'in dünkü Türk bankacılık sistemine ilişkin notunu durağana çevirmesinin ardından Borsa İstanbul'da artış görüldü. Ardından yatırımcının kâr realizasyonlarıyla endeks düşse de hareketlilik dikkat çekti. Peki rallinin devam ettiği borsada bu bir işaret miydi? Öte yandan pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 15 Ağustos itibarıyla bugüne kadarki en yüksek değere ulaştı. BİST 100'de yön ne olur? Uzman isimler cevapladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul'a yüksek ilgi devam ediyor. Pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 15 Ağustos 2023 itibarıyla 5.636.160 kişi ile bugüne kadarki en yüksek değere ulaştı.

    Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) açıkladığı verilere göre, aylık yatırımcı sayısı artışı 1 milyon 216 bin 954 olurken, yıllık yatırımcı sayısı artışı ise 3 milyon 3 bin 214 oldu.

    Bu rakamlar doğrultusunda aylık artış oranı yüzde 27,54, yıllık artış oranı ise yüzde 114,06 olarak gerçekleşti.

    NOT GÖRÜNÜMÜNDEKİ YÜKSELİŞ PİYASALARI NASIL ETKİLİYOR?

    Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş milliyet.com.tr'ye şu ifadeleri kullandı:

    Moody’s’in Türk bankalarına yönelik görünümü yükseltmesini olumlu karşılıyoruz ancak not yükseltilmesi için ortodoks politikalara daha çok yaklaşılması gerektiği görüşündeyiz. Ortodoks politikalara yaklaşılması açısından kararların uygulanmaya devam edilmesi ve bankacılık sektörü üzerindeki regülasyonların yumuşatılması hatta kaldırılmaya başlanması halinde Borsa İstanbul’a yabancı yatırımcının ilgisinin devam edeceğini ve kredi derecelendirme kuruluşlarının görünüm değil not artırımına gidebileceğini düşünüyoruz. Bu tablonun gerçekleşmesi halinde ise Borsa İstanbul’da sert hareketlerden ziyade sağlıklı bir yükseliş ortamı oluşabileceği kanısındayız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ata Yatırım Hazine Direktörü Yalaz Özkanlı ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

    Türk bankaları için Moody’s tarafından alınan görünüm iyileştirme kararının piyasaya etkisinin nispeten sınırlı kaldığını gözlemledik. Alınan kararın, görünümün durağana çevrilmesi yönünde olması, ek not indirimi ihtimallerini şimdilik gündemden çıkarması nedeni ile olumlu olsa da yakın zamanda bir not artışına işaret etmediği için, etkisinin zayıf olduğu söylenebilir. Nitekim, Türkiye’nin uluslararası ekonomik notu tüm uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir seviyenin 5-6 basamak altında fiyatlanıyor. Bu sebeple kredi notu cephesinde anlamlı bir iyileşmenin birçok gözden geçirme dönemine yayılan, uzun soluklu bir süreç olacağı tahmin edilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow