hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BİST'te teknoloji rüzgarı

    BİSTte teknoloji rüzgarı
    expand

    Borsada sene başından bu yana en düşük getiri inşaat ve bankacılık tarafında gelirken, teknoloji ve bilişim hisselerindeki sert yükseliş ise hız kesse de sürüyor. Yılbaşından bu yana en yüksek getiriyi yüzde 71.1 ile bilişim endeksi sağlarken, bunu yüzde 46.2 ile teknoloji endeksi izledi. Aynı dönemde teknoloji şirketlerine yatırım yapan yatırımcı sayısı 69 artışla 3.3 milyona çıkarken, bilişim şirketlerine yatırım yapanların sayısı yüzde 93.7 artışla 2.9 milyona ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul’da teknoloji ve bilişim hisselerindeki hızlı yükseliş dikkat çekiyor.

    Borsa İstanbul BIST Pay Endeksi verilerine göre, sene başından bu yana en yüksek getiriyi yüzde 71.13 ile bilişim endeksi sağlarken, bunu yüzde 46.24 ile teknoloji endeksi izledi. BIST 100 endeksinde sene başından bu yana artış oranı ise yüzde 16.71 ile sınırlı kaldı.

    Merkezi Kayıt Kuruluşu’un (MKK) son verilerine göre ise, teknoloji ve bilişim yatırımcılarının sayısı da sıçradı. Buna göre, teknoloji şirketlerine yatırım yapan yatırımcı sayısı 31 Ocak itibarıyla 1.9 milyon kişi iken şubat sonu itibarıyla bu sayı 3.3 milyon kişiye ulaştı. Bilişim şirketlerine yatırım yapan yatırımcı sayısı ise bir aylık süreçte yüzde 93.7 artarak 3 milyon kişiye dayandı.

    Sene başından bu yana öne çıkan diğer endeksler arasında orman kağıt basım endeksi, menkul kıymetler yatırım ortaklıkları endeksi, spor ve turizm endeksleri ile holdingler öne çıkarken; en düşük getiri ise inşaat ve bankacılık tarafında geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KÜRESEL ETKİ

    Teknoloji ve bilişim endeksleri tarafındaki hareketliliği Hürriyet’e değerlendiren İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, bilişim ve teknolojinin önde gitmesinin nedeninin küresel gelişmeler olduğunu; ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) faiz indirim beklentileriyle birlikte ABD teknoloji hisselerinin de özellikle Nasdaq tarafının rekor kırdığını; bu gelişmelere yurt içinde de bilişim, teknoloji sektörleriyle öncülük edildiğini anlattı. Toros ayrıca, bu yükselişte etkili olan nedenlerden birinin, Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın beklentilerin üzerinde gelen finansal sonuçlarının küresel piyasalarda yarattığı pozitif etkinin Türkiye’ye yansımaları olduğunu aktardı.

    Buna göre Nvidia’nın geliri, 28 Ocak’ta sona eren 3 aylık dönemde 22.1 milyar dolarla piyasa beklentilerini aşarken rekor kaydetmişti.

    Yapay zeka çiplerine olan talep artmaya devam ederken, Nvidia, bu ay başında 2 trilyon 56 milyar dolarlık piyasa değeri ile Suudi Arabistan petrol şirketi Saudi Aramco’yu geride bırakmıştı. Böylece Nvidia, dünyanın en değerli üçüncü şirketi konumuna gelirken, Saudi Aramco dördüncü sıraya inmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAZI HİSSELERDE % 200’Ü AŞAN ARTIŞ

    Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk de “ABD’de çip üreticisi NVDIA hissesi öncülüğünde başlayan teknoloji hisse senetlerindeki hareket BIST’e de yansımış gözüküyor” dedi ve şu bilgileri verdi:

    “Teknoloji ve bilişim hisseleri içinde yüzde 200 ile yüzde 300 arasında yükselen hisse senetleri var. Yaklaşık 2.5 aylık sürede bu kadar hızlı yükselişleri temel faktörlerle açıklamak zor gözüküyor. Belki bazı hisselerde özel durumlar olup bu fiyat yükselişleri temel faktörlerle desteklenebilir ancak geneli için bunu söylemek zor. Dolayısıyla bu kadar kısa sürede temel faktörlerle desteklenmeyen çok hızlı yukarı fiyat hareketlerde küçük yatırımcıların dikkatli olması gerekir, hızlı şekilde yükselen hisseler hızlı bir biçimde düşebilir.”

    ENDEKSTEN %1.25’LİK KAYIP

    Dün güne yüzde 0.18 yükselişle 8 bin 844,50 puandan başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, günü yüzde 1.25 değer kaybıyla 8 bin 718,11 puandan tamamladı.

    Sektörel bazda banka, iletişim, ticaret sektörleri yükselirken, spor, bilişim, teknoloji hisseleri en çok düşüş yaşayan sektörler oldu. En çok getiri sağlayan endeks yüzde 1.13 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı olurken, en çok gerileyen ise yüzde 4.92 ile spor endeksi oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0.66 ile sınırlı değer kazanırken, holding endeksi ise yüzde 2.46 değer kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, bu hafta yurt içinde yatırımcıların gözü TCMB’nin perşembe günü açıklayacağı para politikası kararlarında. Küresel piyasalarda ise bu hafta ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının açıklayacağı faiz kararları bekleniyor.

    ‘HAVACILIK ÖNE ÇIKABİLİR’

    İNFO Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, borsada gıda tarafında sene başından bu yanaki süreçte izlenen yukarı yönlü seyre ilişkin; gıdadaki yükselişin ‘perakendecilerin enflasyonun etkisiyle ciro artışı yaşamalarından ve indirim marketlerine talebin artmasından’ kaynaklandığını anlattı. Toros’a göre, yolcu trafiği verilerinin güçlü gelmeye devam etmesi ve turizm gelirlerinde artış kaydedilmesi ise ulaştırma tarafını destekledi. Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk ise, yerel seçimlerden sonra yabancı yatırımcıların Türk hisse senetlerine anlamlı bir ilgi göstermeleri durumunda yabancı yatırımcı öncülüğünde borsada yükseliş yaşanabileceğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaynak: Hurriyet.com.tr / Gamze Bal

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow