hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA HABERLERİ | Orta Doğu'da artan gerilim sonrası küresel piyasalar karışık seyrediyor

    BORSA HABERLERİ | Orta Doğuda artan gerilim sonrası küresel piyasalar karışık seyrediyor
    expand

    ABD'de açıklanan ekonomik veriler, yumuşak bir iniş beklentilerini artırırken, Orta Doğu'daki gerilimler küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenmesine neden oluyor. Dünya genelinde enflasyon endişeleri yerini resesyon korkusuna bırakırken, ABD'de açıklanacak olan istihdam verileri yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de özel sektör istihdamı, eylül ayında 143 bin kişi artarak beklentilerin üzerine çıktı. Yıllık ücret artışı ise yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye geriledi. Analistler, bu verilerin iş gücü piyasasındaki soğuma endişelerini hafiflettiğini belirterek, tarım dışı istihdam verilerinin merakla beklendiğini vurguluyor.

    ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları yakından takip ediliyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, geçen ay yapılan yarım baz puanlık faiz indiriminin ekonominin mevcut durumuyla uyumlu olduğunu, ancak enflasyonla mücadelenin sona ermediğini ifade etti. Barkin, "Enflasyonla mücadele kazanılmadı," dedi.

    Kurumsal alanda ise Nike hisseleri, üst yönetici değişikliği öncesi gelir hedefinin geri çekilmesi sonrası yüzde 6,8 değer kaybetti. Tesla hisseleri de üçüncü çeyrek otomobil teslimatlarının beklentilerin altında kalmasıyla yüzde 3,5 düştü. Ayrıca, ABD'nin doğu ve güney limanlarında işçilerin başlattığı grev, tedarik zinciri aksaklıklarına ve fiyat artışlarına yol açabileceği endişesi yaratıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in faiz indirimi beklentisi güçlü kalıyor Para piyasalarında, Fed'in yıl sonuna kadar 75 baz puan faiz indirimi yapacağı beklentisi güçlü kalırken, kasım ayında 25 baz puanlık bir indirim olasılığı yüzde 66 olarak değerlendiriliyor. Bu gelişmeler ışığında, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,8 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi ise güne 101,7 seviyesinden başladı. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,1 düşüşle 2.656 dolardan işlem görüyor. Brent petrol, Orta Doğu'daki gerilim nedeniyle yüzde 0,1 artışla 74,6 dolarda işlem görüyor.

    ABD borsalarında Dow Jones endeksi yüzde 0,09, S&P 500 endeksi yüzde 0,01, Nasdaq endeksi yüzde 0,08 oranında yükseldi. Ancak vadeli işlemler yeni güne negatif bir seyirle başladı.

    Avrupa borsalarında karışık seyir devam ediyor Avrupa borsalarında jeopolitik riskler etkisini sürdürürken, resesyon endişeleri hakim olmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar 50 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörülüyor. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, büyümedeki ters rüzgarların görmezden gelinemeyeceğini vurguladı. Orta Doğu'daki tansiyonun yükselmesi, savunma ve enerji şirketleri hisselerine olumlu yansırken, silah üreticisi firmalar yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

    Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, Japon yeni değer kaybetti. Dolar/yen paritesi yüzde 0,2 artışla 146,80 seviyesine yükseldi. Japonya'da hizmet sektörü PMI verisi ise beklentilerin altında kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 3,62 düşüşle günü tamamladı. Ekonomistlerin beklentilerine göre eylül ayı enflasyonu yüzde 2,09 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 48,11 seviyesine geriledi.

    Dolar/TL, yüzde 0,1 artışla 34,2300 seviyesinde işlem görüyor. Analistler, yurt içinde enflasyon verilerinin yanı sıra ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve fabrika siparişlerinin izleneceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinde 9.000 ve 8.700 puan destek, 9.200 ve 9.300 seviyeleri ise direnç olarak değerlendiriliyor.

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow