hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar yeni işlem gününe pozitif seyirle başladı!

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar yeni işlem gününe pozitif seyirle başladı
    expand

    Küresel piyasalarda, ABD'den gelen makroekonomik veriler ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimi kararı sonrası artan risk iştahıyla birlikte pozitif bir seyir gözleniyor. ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapacağına dair beklentiler hala güçlü dururken, şirket bilançolarının yoğunlaşması hisse ve sektör bazında dalgalanmalar yaratıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün ABD'de açıklanan verilere göre, perakende satışlar eylül ayında bir önceki aya göre %0,4 artarak 714,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Analistler, bu artışın ekonominin üçüncü çeyrekteki büyüme hızını koruduğunu işaret ettiğini belirtti. Aynı zamanda, Philadelphia Fed İmalat Endeksi de ekim ayında 10,3 seviyesine yükselerek imalat sektöründe büyümenin işaretini verdi.

    ABD’de işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 12 Ekim ile biten haftada 241 bine düşerek beklentilerin altında kaldı. İşsizlik başvuru sayılarındaki düşüşe rağmen, rakamlar hala yılın başındaki seviyelerin üzerinde seyrediyor ve analistler, iş gücü piyasasında pandemi sonrası zirveden bir yumuşama olduğunu ifade ediyor.

    Sanayi üretimi ise eylül ayında aylık bazda %0,3 oranında düşüşle piyasa beklentilerinin üzerine çıkarken, kapasite kullanım oranı da %77,5'e geriledi. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay faiz oranını 25 baz puan düşüreceği beklentilerini güçlendirdi. Bankanın yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantıda toplam 50 baz puan indirim yapması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurumsal tarafta, Tayvanlı çip üreticisi TSMC'nin net karında %54 artış bildirmesiyle hisseleri %10'a yakın artış kaydetti. Nvidia hisseleri de gün içinde 140,89 dolarla rekor kırarken, günü %1 kazançla 136,93 dolardan kapattı. Broadcom hisseleri ise %2,7 artış gösterdi.

    Bugün Procter & Gamble ve American Express'in finansal sonuçları yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %4,10 seviyesinden işlem görürken, dolar endeksi 103,7 seviyesinden güne başladı. Altının ons fiyatı, ECB’nin genişlemeci politikasını sürdürmesi ve jeopolitik risklerin etkisiyle üst üste dördüncü işlem gününde yükselerek 2.713 dolara ulaştı. Brent petrol ise dün %0,1 düşüşle 74,2 dolardan kapanırken, bugün %0,1 artışla 74,3 dolar seviyelerinde bulunuyor.

    New York Borsası'nda Dow Jones endeksi %0,37, Nasdaq %0,04 değer kazanırken, S&P 500 endeksi %0,02 değer kaybetti. Dow Jones endeksi kapanışta rekor kırarken, ABD endeks vadeli kontratları yeni güne negatif seyirle başladı.

    Avrupa'da ECB’nin faiz kararı sonrası pozitif bir seyir izlendi. ECB, piyasa beklentilerine paralel olarak üç ana politika faizini 25 baz puan indirdi. ECB Başkanı Christine Lagarde, ekonomik faaliyetlerin beklenenden daha zayıf seyrettiğini ve kararların verilere dayalı alındığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya’da ise Güney Kore hariç pozitif bir seyir hakim. Japonya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylül ayında aylık %0,3 azalırken, yıllık bazda %2,5 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Çin ekonomisi ise üçüncü çeyrekte yıllık %4,6 büyüyerek beklentileri aştı.

    Türkiye’de ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %0,52 artışla 9.002,34 puandan kapanırken, dolar/TL paritesi 34,2050 seviyesinden işlem görüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow