hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar yeni güne pozitif seyirle başladı! (15 Ekim 2024)

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar yeni güne pozitif seyirle başladı (15 Ekim 2024)
    expand

    Küresel piyasalarda, ABD ekonomisinin "yumuşak bir iniş" gerçekleştireceği beklentilerinin canlı kalması, olumlu bir hava yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’de enflasyonun hedeflenen seviyeye gerileyeceğine yönelik iyimserlik sürerken, bu hafta açıklanacak ekonomik verilerin ve şirket bilançolarının piyasalarda yön belirleyici olması bekleniyor. Analistler, perakende satışlar, sanayi üretimi ve işsizlik maaşı başvuruları gibi önemli verilerin ekonominin genel gidişatına dair önemli sinyaller vereceğini belirtiyor. Aynı zamanda, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da yatırımcıların odağında yer alıyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, yüzde 2 enflasyon hedefinin görünür olmasıyla faiz indiriminin muhtemel olduğunu, ancak para politikasının seyrinin ekonomik göstergelere bağlı kalacağını ifade etti.

    Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller ise faiz indirimleri konusunda daha temkinli hareket edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Waller, büyüme, istihdam ve enflasyon verilerinin ekonomide beklenen yavaşlamayı tam olarak yansıtmadığına dikkat çekerek, bu gelişmelerin faiz indirimlerinin hızında daha dikkatli olunmasını gerektirdiğini söyledi. Piyasa beklentilerine göre, Fed'in gelecek ay politika faizini 25 baz puan indirip yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık indirmesi bekleniyor.

    Kurumsal tarafta, Nvidia’nın hisseleri kapanışta yüzde 2,4 değer kazanarak 138,07 dolara çıkarken, şirketin piyasa değeri 3,39 trilyon dolara ulaştı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,09 seviyesinde seyretmeye devam ederken, dolar endeksi güne 103,3 seviyesinden başladı. Altının ons fiyatı ise önceki kapanışa göre yüzde 0,2 düşüşle 2.643 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, İsrail’in İran’a yönelik saldırı planlarının olmadığını belirten haberlerin ardından dün yüzde 4 düşerek 75,4 dolardan kapanırken, bugün yüzde 1,7 gerilemeyle 74,1 dolarda seyrediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New York Borsası’nda dün Dow Jones yüzde 0,47, S&P 500 yüzde 0,77 ve Nasdaq yüzde 0,87 değer kazandı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri rekor seviyelerde kapanırken, vadeli kontratlar yeni güne de pozitif başladı. Avrupa borsalarında alıcılı seyir sürerken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) perşembe günü düzenleyeceği toplantıda para politikasında gevşemeye devam etmesi bekleniyor. Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,69, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,32 ve İngiltere’de FTSE 100 yüzde 0,47 yükseldi.

    BORSA HABERLERİ | Küresel piyasalar yeni güne pozitif seyirle başladı (15 Ekim 2024)

    Asya piyasalarında ise karışık bir görünüm hakim. Çin ve Hong Kong’da satıcılı seyir öne çıkarken, Nvidia’nın yükselişiyle bölgedeki teknoloji hisselerinde alımlar hız kazandı. Japonya’da sanayi üretimi ağustosta yüzde 3,3 azalırken, kapasite kullanım oranı yüzde 5,3 düştü. Kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4, Kospi endeksi yüzde 0,2 değer kazanırken, Çin’in Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,3 geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yurt içinde, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün satıcılı bir seyirle yüzde 1,99 değer kaybederek 8.699,19 puandan kapandı. Dolar/TL kuru ise yatay seyrederek 34,2683’ten kapanırken, bugün 34,2710 seviyesinde işlem görüyor. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.600 ve 8.490 puanın destek, 8.750 ve 8.900 puanın ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor. Bugün yurt içinde bütçe dengesi açıklanırken, yurt dışında Almanya’da ZEW ekonomik güven endeksi ve Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi verileri takip edilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow