hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BORSA HABERLERİ |Haftanın son işlem gününe küresel piyasalar karışık seyirle başladı! (25.10.2024)

    BORSA HABERLERİ |Haftanın son işlem gününe küresel piyasalar karışık seyirle başladı (25.10.2024)
    expand

    Küresel piyasalarda, ABD'nin makroekonomik verileri, yoğun bilanço dönemi ve Japonya’daki seçim öncesi temkinli bir seyir hâkim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’de beklentileri aşan şirket kârlılıkları ekonomik aktivitenin canlılığını koruduğunu gösterse de enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hedeflediği seviyeye inmesinin zaman alabileceği öngörülüyor. Analistler, Fed’in faiz politikalarındaki olası değişikliklerin, ABD'deki güçlü ekonomik aktiviteyle bağlantılı olarak belirleneceğini ifade etti.

    ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 227 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında kaldı; bu durum, iş gücü piyasasının dayanıklılığını koruduğuna işaret ediyor. Ekim ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 47,8’e yükselirken, hizmet sektörü PMI ise 55,3’e çıktı. Yeni konut satışları %4,1 artarak Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

    Kurumsal tarafta Tesla, güçlü bilanço açıklaması ve 2024'te araç satışlarında %30 artış beklentisiyle dikkat çekerken, IBM’in gelir beklentilerinin altında kalması şirket hisselerinde düşüşe yol açtı. Boeing çalışanlarının maaş zammı teklifini reddederek greve devam etmesi, şirket hisselerinde %1,2’lik kayıp yarattı.

    Asya piyasaları Japonya hariç pozitif bir seyir izlerken, gözler Japonya’daki seçimlere çevrildi. Çin Merkez Bankası'nın politika faiz oranını sabit tutma kararı, Çinli bankalara yönelik baskıyı artırabilecek bir gelişme olarak yorumlandı. Avrupa borsaları ise pozitif bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankası’nın aralık ayında faiz indirimi beklentisi güçlenmeye devam etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de ise Borsa İstanbul BIST 100 endeksi %1,81 değer kazanarak 8.872,85 puana ulaştı. Analistler, gün içinde yurt içi ve yurt dışı ekonomik verilerin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 8.900 ve 9.000 seviyelerinin direnç, 8.800 ve 8.700 puanın ise destek seviyeleri olduğunu vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow