hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BIS'ten, Merkez Bankaları'na faiz indirimi çağrısı

    BISten, Merkez Bankalarına faiz indirimi çağrısı
    expand

    Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), merkez bankalarına, son yıllarda faiz oranlarını artırarak oluşturdukları koruma tamponlarını, faizleri hızla düşürerek kaybetmeme çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsviçre merkezli finans kuruluşunun Para ve Ekonomi Bölüm Başkanı Claudio Borio, BIS'in 1 Haziran-6 Eylül dönemindeki finansal piyasa gelişmelerini değerlendirdiği çalışma hakkında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

    Borio, bu dönemin makroekonomik olarak aşırı duyarlılıkla geçtiğini, enflasyon hedefe yönelse de oynaklıklarda artış yaşandığını belirtti. Özellikle ABD'de piyasa katılımcılarının daha erken ve hızlı faiz indirimleri beklemesi nedeniyle finansal piyasalarda tedirginlik arttığını dile getirdi.

    Son dönemde enflasyon görünümünün iyileşmesine rağmen Borio, merkez bankalarının ihtiyatlı davranması gerektiğini vurguladı ve bu mesajın tüm merkez bankalarına yönelik olduğunu, her ülkenin kendi koşullarına göre hareket edeceğini belirtti.

    Borio, merkez bankalarının çeşitli uygulamalarla manevra alanını geri kazandığını ve bu alanın israf edilmemesi gerektiğini ifade ederek, uzun vadede para politikasının beklenen ve beklenmeyen durumlar için güvenli marjlar içermesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle durgunluğun beklenebilir, Kovid-19 gibi şokların ise öngörülemez olduğunu vurgulayan Borio, bu tür gelişmelere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez bankalarının faiz indirimlerini belirlerken bu faktörleri göz önünde bulundurmasının önemine işaret eden Borio, dikkatli bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı.

    BIS, 1930 yılında İsviçre'nin Basel şehrinde kurulan bir finans kuruluşu olup, dünya genelinde 60'tan fazla merkez bankasının üyesi bulunmaktadır. BIS, uluslararası parasal ve finansal işbirliğini geliştirmeyi amaçlarken, merkez bankaları arasında para transferlerinde aracılık yapmak ve rezerv politikalarını koordine etmek gibi görevleri üstlenmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow