Bakan Varank: İhracatımızın yüzde 90'ını sanayi ürünleri oluşturuyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye, sanayi anlamında son 2 yılda, geçmiş dönemde yaşamadığı kadar büyüdü. 225 milyar dolara ulaşan ihracat ürünlerimizin yüzde 90'ını sanayi ürünleri oluşturuyor" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bir dizi ziyaret ve Kepez Belediyesi Bilim Merkezi'nin açılışına katılmak üzere Antalya'ya geldi. AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Bakan Varank'a AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve eski Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de eşlik etti. İl binasındaki toplantıda partililere hitap eden Varank, mart ayında düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu ile kentin barışa katkı sağladığını söyledi. Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada barışla güvenden yana olduğunu belirten Varank, ülkenin en büyük Bilim Merkezi'nin açılacağını ve bu yıl ilk kez düzenlenecek 'Bilim Festivali'yle de şehrin hem bilim hem de sanayi başkenti olması yolunda ilerlediğini kaydetti.
'BU FOTOĞRAFTAN ETKİLENMEYEN OLMAMIŞTIR'
Hizmet için 20 yıldır mücadele içinde oldukları kentin gelişimini gördüğünü belirten Bakan Varank, "Sanayi anlamında da Antalya'nın potansiyelinin farkındayız. Çok katma değerli üretimler yapılıyor. Kentimize yeni organize sanayi bölgeleri kazandırmaya ve kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bunların da tamamlanmasıyla birlikte sanayinin ve teknolojinin de başkenti olacak. Son dönemde Antalya'ya geldiğimde şehircilik anlamında geriye gittiğini gördüm. Buna layık değil bu kent. İnşallah bu eksiklikleri önümüzdeki dönemde daha ileri noktalara taşıyacak ve üstesinden gelecek şekilde gayret göstermemiz lazım" dedi.
Savaş döneminde Rusya ve Ukrayna'dan kaçanların, kendilerine güvenli liman olarak Türkiye'yi ve Antalya'yı seçtiğini belirten Varank, "İstanbul'da barış görüşmeleri sırasında iki savaşan ülkenin tarafları, başka bir ülkenin cumhurbaşkanını ayakta alkışlıyor. Bu fotoğraftan etkilenmeyen herhalde olmamıştır. Biz bölgemizde de dünyada da barışı destekliyoruz. İki savaşan tarafın güvenini kazanabilmek gerçekten her lidere nasip olacak bir durum değildir" diye konuştu.
Koronavirüs dönemindeki alışkanlıklarla tedarik zincirlerinde değişim yaşandığını belirten Bakan Varank, dünyada ticaret ve üretim anlamında iş yapış şekillerinin de değiştiğini kaydedip, "Bu dönemde yaşanılan sıkıntıların yanında Türkiye'ye birtakım fırsat pencerelerini araladı. Sanayi anlamında Türkiye, son 2 yılda, geçmiş dönemde yaşamadığı kadar büyüdü. 225 milyar dolara ulaşan ihracat ürünlerimizin yüzde 90'ını sanayi ürünleri oluşturuyor. Sanayi ve ekonomi ekosistemini güçlendirmeye devam edeceğiz. Bizler bunları önümüzdeki dönemde de aynı anlayışla sürdüreceğiz" dedi.
Konuşmasının ardından Bakan Varank, basına kapalı olarak bir süre partililerle görüştü.
AKDENİZ'İN İLK BİLİM MERKEZİ AÇILDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin en büyük Akdeniz'in ise ilk bilim merkezi Antalya Bilim Merkezi'ni açtı. Kepez Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Antalya Bilim Merkezi ve Bilim Festivali'nin açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Ak Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kamu kurum ve kuruluşları ile STK'ların temsilcileri ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin en büyük bilim merkezinin açılışına katılmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Bilim sevdalısı gençlerle ve aileleriyle buluşmaktan yana da mutlu olduğunu ifade eden Bakan Varank, Antalya'nın tarım, turizm ve diplomasinin yanı sıra bilimin de başkenti olacağını ifade etti.
Kurulan bilim merkezleri ile toplumda bilim kültürünü yaygınlaştırmayı çok önemsediklerini ifade eden Bakan Varank, “Türkiye'de 6 ilde bilim merkezi var. 3 ilde kurma çalışmaları devam ediyor. 7'nci şehir olan Antalya'ya Türkiye'nin en büyük Akdeniz'in ise tek bilim merkezini kuruyoruz. Gençlerimiz gözlem yaparak, dokunarak keşfedecek. Küçük yaşta merak duygusunu geliştirecek. Burası yalnızca gençlerimize değil herkese hitap edecek" dedi.
Ağaç yaşken eğilir anlayışıyla faaliyetler yürüttüklerini kaydeden Bakan Varank, okullarda uzay, ve bilimle ilgili eğitimler verildiğini söyledi. TÜBİTAK ile proje yarışmaları düzenledikleri ve dünya çapında en iyi yazılımcı yetiştiren yazılım okullarını Türkiye'ye kazandırdıklarını da kaydeden Bakan Varank, “18 yaşını dolduran gençlerimiz, 7/24 hizmet veren bu yazılım okullarından faydalanabiliyorlar. Artık bir dünya markası olan TEKNOFEST ile on binlerce takım, yüzbinlerce genç kendi geliştirdikleri roketleri, elektrikli ve otonom araçları, İHA'ları, denizaltıları, projeleri yarıştırıyorlar. Çocuklarımızın aileleri ile birlikte katılabildiği gökyüzü gözlem etkinliklerimiz var. Bu etkinlikleri de Anadolu'nun diğer şehirlerine yaydık. Gelin bu etkinliğe de katılın. İki gece boyunca gökyüzünü ve gezegenleri izleyelim. Çocuklarımızın akıllarına sadece dünya değil uzay ve gezegenler olsun" diye konuştu.
Gençleri destekleyici projelere de destek verdiklerini belirten Bakan Mustafa Varank, bu yıl TÜBİTAK aracılığıyla star-stajyer programında 2 bin 300 öğrenciye burs vereceklerini söyledi.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, bir üniversiteden akademisyenlerden oluşan bir grubu geçen günlerde bilim merkezinde ağırladıklarını anlattı. Bilim merkezini gezerken bir akademisyenin 'Sayın başkan burayı gezerken kendimi Newyork'ta geziyor gibi hissettim' dediğini aktaran Başkan Tütüncü, “Bu bizim için büyük mutluluk. New York'un çocukları o teknolojiyi hak ediyor da Antalya'nın çocukları hak etmiyor mu?" diye konuştu.
ANTALYA BİLİM MERKEZİ
Kepez Belediyesi'nin 6 yıllık emeğinin ürünü Antalya Bilim Merkezi Dokumapark'ta TÜBİTAK iş birliğiyle 12 bin 500 metrekare alana kuruldu. Antalya Bilim Merkezi'nde Matematik Atölyesi, Robotik Kodlama ve Yazılım, Fen Bilimleri Atölyesi, Ahşap Tasarım Atölyesi, Steam Atölyesi, Biyoloji Kimya Atölyeleri ile bilimsel çalışmaları destekleyecek donanımlı laboratuvarlar bulunuyor. Sanal gerçeklik uygulamaları, bilimsel ve teknoloji buluşlarının yapılabileceği eğitim ortamları, teknolojik aletlerin çalışma prensiplerinin uygulamalı olarak öğretildiği atölyeler, tüm yaş grubuna hitap eden sergi salonları, bilim ve sanatın bir arada yürütülebileceği STEM+A atölyeleri yer alıyor. Akdeniz'in tarih, biyoloji, tarım ve diğer tüm özelliklerinin yansıtıldığı sergi salonları, eğitim ortamları, deney düzeneklerinin yer aldığı salonlar, özel tasarım galeriler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapılacağı çok amaçlı salonlarda bulunuyor. Savunma Sanayi Akademisi, HAVELSAN, ROKETSAN, ASELSAN, Türk Havacılık Uzay Sanayi, Türkiye Uzay Ajansı, TÜBİTAK, Tübitak Sage, Tübitak BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK UZAY, Solo Türk ve Türk Yıldızları, TÜMOSAN gibi Türk sanayisi ile bilim ve teknolojisine önemli katkılar sunan kuruluşlar da bilim festivalinde ziyaretçileri bekliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Altından çıkış, konuta yatırım getirdi! 2024'ün karnesi ve 2025 beklentileri
Dünyanın en değerli otomobil üreticileri açıklandı! 2 Türk Şirketi de listede
MEVDUAT FAİZİ 2025 | Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi mevduat faizlerinde son durum! 100 Bin ve 500 Bin TL'nin Getirisi Ne Kadar?
Türkiye'nin en çok konut satılan ilçesi belli oldu! 67 ili geride bıraktı...
ŞOK 22-28 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!