hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Işıkhan ve Bolat'tan asgari ücret fırsatçılarına kritik uyarı!

    Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı bugün yapılacak. Toplantı öncesinde hükümet cephesinden önemli açıklamalar geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat, işveren ve üreticilere fahiş fiyat uyarısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen Perakendeciler Sektör Toplantısı'na katıldı.

    Burada yaptığı konuşmada, enflasyonun düşürülmesi için Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam ettiklerine işaret eden Bolat, "Bu anlamda perakende sektörü çok önemli rol oynuyor. Türkiye'de 2023 itibarıyla yaklaşık 60 trilyon liralık ticaret hacmi var. Bunun içinde perakende ticaret sektörünün hacmi 10,5 trilyon lira." ifadesini kullandı.

    Bolat, bu sektörde gıda perakendeciliğinin öne çıktığını, organize perakendeciliğin dünyada ve Türkiye'de pazar payının arttığını söyledi.

    "DEZENFLASYONİST SÜREÇ BAŞARIYLA İLERLİYOR"

    Gıda enflasyonunun bu yılın yaz aylarında TÜFE'nin altında kaldığını belirten Bolat, şöyle konuştu:

    "Gerek üretim arzının yüksekliği, gerekse de yaptığımız sektörel düzenlemeler ve denetimlerle bunu sağlamıştık. Kış ürünlerinin piyasaya turfanda olarak gelmesi ve hava şartlarının kötüleşmesiyle gıda enflasyonunun kasım itibariyle bir miktar yükseldiğini gördük. Ticaret Bakanlığı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Tarım ve Orman, Sanayi ve Teknoloji ile Hazine ve Maliye bakanlıklarımızla bir bütün halinde hareket ediyoruz. Hedefimiz, öncelikli olarak enflasyonun 2026 sonuna kadar tek haneli rakama düşürülmesi. Bu konuda kararlıyız. Dezenflasyonist süreç başarıyla ilerliyor. Bu konuda perakende ticaret sektörüyle yakın diyalog ve işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bolat, düzenlemeleri yaparken ilgili tarafları dinlediklerini ve bu kapsamda gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini kaydetti.

    Sektörel denetimlerin yoğun şekilde devam ettiğini aktaran Bolat, piyasadaki fırsatçı uygulamaları engellemek için devlet ve hükümet olarak varlık gösterdikleri vurguladı.

    "BAKANLIK EKİPLERİ BİRLİKTE ÇALIŞIYOR"

    Bolat, yarın başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları hakkında da değerlendirmede bulunurken, bazı piyasa bozucu uygulamalara hem denetimlerde hem de ihbarlarda rastladıklarını söyledi.

    Asgari ücretin temmuz ayında artırılmadığını anımsatan Bolat, şöyle devam etti:

    "Asgari ücretin adı çıkar çıkmaz önden yüklenme, fiyatların önden hemen şişirilmesi gibi bazı uygulamalar görüyoruz, denetimlerde rastlıyoruz, bunlara müsaade etmeyeceğiz. Sonuçta asgari ücret 2025 yılı başında yürürlüğe girecek ve çalışanlara ilk ödeme 31 Ocak 2025'te yapılacak. Maalesef işte döviz konusunda 'Ya bu döviz düşük kaldı, hemen biz olabilecek dövize göre fiyatı artıralım' ya da bir girdi malında artış olduğunda 'hemen zam yapalım' gibi ve 'Asgari ücret şu kadar olabilir, ben şimdiden fiyata bunu bindireyim' şeklindeki yaklaşımlara izin vermeyeceğiz ve denetimler yapıyoruz. Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Tarım ve Orman bakanlıklarının denetim ekipleri birlikte çalışıyor ve koordineli şekilde görevlerini yapıyor. Perakende ticaretle iştigal eden sektör yetkililerinden bu konuda işbirliği bekliyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düşük enflasyon ve yüksek büyüme sürecine çok kısa süre sonra ulaşılacağını belirten Bolat, bunu tüm kesimlerle el birliği yaparak başaracaklarını sözlerine ekledi.

    Bakan Işıkhan ve Bolattan asgari ücret fırsatçılarına kritik uyarı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bakanlıkta düzenlenen perakende sektöründe faaliyet yürüten firmaların temsilcilerinin de yer aldığı Perakendeciler Sektör Toplantısı'na katıldı.

    Perakende sektörünü hem küresel olarak hem de Türkiye açısından ele almak ve özellikle bu sektör kapsamında temsilcilerin ihtiyaçlarını, isteklerini ve önerilerini değerlendirmek üzere toplandıklarını belirten Işıkhan, toplantılar kapsamında daha önce tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün temsilcileriyle bir araya geldiklerini ve burada önemli sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

    Perakende sektörünün, küresel olarak ekonomik dinamiklerin ve tüketici davranışlarının sürekli değişip geliştiği bir sektör konumunda olduğunu aktaran Işıkhan, salgın sonrası dönemde sektörün yeniden şekillendiğini, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve müşteri deneyimi gibi konuların ön plana çıktığını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yıl küresel perakende sektörü görünümünde çevrim içi alışveriş trendinin hız kesmeden devam ettiğini ve bu alanın perakendeciler için kritik bir odak nokta haline geldiğini aktaran Işıkhan, "Çevresel sorunlara yönelik farkındalık arttıkça, perakendeciler de sürdürülebilir ürünler sunmak, ambalaj atıklarını azaltmak ve tedarik zincirlerinde şeffaflık sağlamak gibi ekolojik uygulamaları benimseyerek bu talebe yanıt vermeye çalışmaktadır." diye konuştu.

    Küresel ekonomi, enflasyon ve dalgalanan tüketici güveni gibi zorluklarla karşı karşıya olan perakendecilerin, bütçe bilincine sahip tüketicileri çekmek ve karlılığı sağlamak için fiyatlandırma stratejilerini ve promosyonlarını esnek tutmaları gerekliliğini ortaya çıkardığının altını çizen Işıkhan, bu değişim ve dönüşüm kapsamında perakendecilerin piyasadaki büyüklük, hükümet politikaları, vergiler veya coğrafi konular sebebiyle farklı bölgelerde, farklı satış hacimleri ve büyüme dinamiklerine ulaştığını kaydetti.

    "KADIN İSTİHDAMINDA GÜÇLÜ BÜYÜME ORANLARI İZLENDİĞİ GÖZLENMİŞTİR"

    Bakan Işıkhan, perakende sektöründe 2014'te 1,2 milyon olan sigortalı çalışan sayısının 2024'te 1,5 milyonun üzerine çıktığını bildirdi.

    Gıda perakendeciliğinde sigortalı çalışan sayısının 660 bin civarında olduğunu, kadın çalışan sayısının ise 325 binin üzerinde seyrettiğini belirten Işıkhan, şöyle devam etti:

    "Kadın çalışanlarda son 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 118'lik dikkati çekici bir artış oranı görülürken, erkek çalışanlarda artış oranı yüzde 19 gibi sınırlı bir sayıda kalmıştır. Gıda dışı perakendecilikte ise zorunlu sigortalı çalışan sayısı 890 binin üzerinde olup, kadın çalışan sayısı 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 50 artış oranı ile 420 civarında seyrederken, erkek çalışan sayısında da son 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 1'lik azalma söz konusu olmuştur."

    Bakan Işıkhan ve Bolattan asgari ücret fırsatçılarına kritik uyarı

    Gıda perakendeciliği alanında önemli oranda kadın çalışan sayısının artışının dikkati çektiğini aktaran Işıkhan, "Genç kadınlarda zorunlu sigortalı sayısı 2014'e göre yüzde 76,1 oranında bir artış söz konusudur. Bu artış oranları genç erkeklerde yüzde 23 olarak gerçekleşmiştir. Bölgeler çerçevesinde inceleyecek olursak, zorunlu sigortalı kadın sayısının tüm bölgelerde 2014 yılından bu yana erkeklere kıyasla daha çok artış gösterdiği, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde kadın istihdamında güçlü büyüme oranları izlendiği görülmüştür." bilgisini verdi.

    "FIRSATÇILIĞA ASLA GEÇİT VERMEYECEĞİMİZİ BİR KEZ DAHA İFADE ETMEK İSTERİM"

    Bakan Işıkhan, yarın 2025 yılı asgari ücret düzeyini belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacağını, bu sürecin vatandaşların alım gücünü artırmak ve refahını yükseltmek açısından hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.

    Komisyon tarafından vatandaşların gelir seviyesi yükseltilirken piyasa dengesini sağlamanın da gözetildiğini, bu noktada işverenlerin ve üreticilerin, fiyat politikalarını bu artışları suistimal edecek şekilde fırsatçılığa dönüştürmemesi gerektiğini söyleyen Işkhan, Ticaret Bakanlığının fahiş fiyat artışlarına karşı kararlı denetim politikaları ve tüketicileri korumada çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

    Işıkhan, şunları kaydetti:

    "Aynı şekilde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizim de denetim ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bu denetimler, yalnızca vatandaşlarımızın refahını değil, aynı zamanda piyasa dengesini ve sektörümüzün itibarını da korumayı hedeflemektedir. Fırsatçılığa asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretlilerimizin, işçilerimizin, memurlarımızın, sabit gelirlilerimizin ve emeklilerimizin aylıklarının artışlarını aşırı kar hırsının ve fırsatçıların fahiş fiyatlarına asla ezdirmeyeceğiz. Hükümetimizin ve bakanlıklarımızın bu konudaki tavrı nettir. Sizleri de bu konuda işbirliği yapmaya davet ediyoruz."

    "İNSANLARIMIZIN REFAHINI ARTIRMAK VE PİYASA GÜVENİNİ SAĞLAMAK HEPİMİZİN ORTAK SORUMLULUĞUDUR"

    Bakan Işıkhan, perakende sektörünün sadece ekonomik büyümeyi değil, toplumsal refahı da şekillendiren önemli bir itici güç olduğunu belirtti.

    Fahiş fiyat politikalarının sadece vatandaşlara zarar vermekle kalmadığını, aynı zamanda sektörün güvenilirliğine ve ülke ekonomisine de büyük zararlar verdiğine işaret eden Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "İnsanlarımızın refahını artırmak ve piyasa güvenini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Sürdürülebilir büyüme için vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın güvenini kazanmak, onların ihtiyaçlarına cevap vermek temel önceliğimiz olmalıdır. Çalışanların refahının yanı sıra işverenlerimizin ve sektörümüzün rekabet gücünü artıran önemli bir unsur da adil ücret politikasıdır. Çalışanlarımıza hak ettikleri ücretleri sağlamak, onların motivasyonunu ve verimliliğini artırırken, piyasa güvenini de güçlendirmektedir."

    Çalışanların alın terinin karşılığını eksiksiz alması, hem toplumda hem de iş yerlerinde güven ve bağlılığı güçlendireceğini belirten Işıkhan, bu yaklaşımın daha geniş kitlelerin alım gücünü artırarak ekonomik büyümeyi de hızlandıracağını vurguladı.

    Işıkhan, çalışanların refahı arttıkça sektördeki büyümenin de hız kazanacağını belirterek, şunları kaydetti:

    "Bu nedenle vizyonumuzu daha da genişletmeli, çalışan haklarına saygılı, ücret politikalarında adil ve şeffaf bir anlayışı yaygınlaştırmalıyız. İnsanlarımızın refahını artırmak ve piyasa güvenini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Sizlerle işbirliği içinde, daha adil, daha şeffaf ve daha sürdürülebilir perakende sektörünü inşa edeceğimize olan inancım tamdır."

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Piyasaların Nabzını
    CNN Türk Finans’ta Tutun !

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow