hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Bayraktar açıkladı! Elektrik ve doğalgaza 3 ay zam yapılmayacak

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bakanlık'ta gazetecilere, enerji alanındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Bayraktar, "Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yok. Elektrik tüketimi yüksek olana destek az olacak." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, gazetecilere, enerji alanındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

    "İran'daki enerji tesisleri vurulursa kış aylarında Türkiye'ye doğalgaz arzı etkilenir mi?" sorusuna Bakan Bayraktar şöyle yanıt verdi:

    Konuya iki şekilde bakıyoruz. Bir, İran'la Türkiye'nin herhangi bir petrol ve petrol ürünü ticareti yok. Vardı ve çok büyük oranda vardı. Türkiye petrol ihtiyacını yaklaşık yüzde 55 civarında İran'dan karşılıyordu. Çünkü açıkçası hani bunun da arkasında şöyle bir sebep var. Iki tane gerekçemiz var. Bir tanesi şu. Türkiye'deki rafineriler, yani şu anda SOCAR’ın yeni yaptığı yatırım dışında Türkiye'de Tüpraş olarak, yani devletin vakti zamanında şimdi özelleştirildi ama devletin rafinerilerini kurarken, rafinerileri tasarlarken ortaya koyduğu biz bu ham petrolü nereden alırız? Komşulardan alırız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolayısıyla çeşitlendirmenin bir bacağı budur. Bir diğeri depoların kabiliyetini arttırmak, hacimlerini arttırmak. Şu anda 5.8 milyar metreküplük bir depo kabiliyetimiz var. Kışa girerken bunları hızlı bir şekilde dolduruyoruz. Kışa dolu depolarla girmek istiyoruz. Hedefimiz her yıl olduğu gibi bu sene de budur.

    ELEKTRİK VE DOĞALGAZA 3 AY ZAM YOK

    Özellikle doğal gaz fiyatlarından bahsediyorum. Bu yıl sonuna kadar herhangi bir fiyat artışı öngörmüyoruz, yani özellikle bu süreçte. Ama yani bu vesileyle de bir kez daha kısaca bahsedelim. Yani destek gruplarını belirlemeyle alakalı ciddi bir çalışmanın içerisindeyiz. Gerçekten ihtiyaç sahibi olacak grupların desteklenmesi, bu anlamda yüksek tüketimi olan grupların bu destek mekanizmalarından daha az istifade etmesi ya da istifade ettirilmemesi gibi bir stratejinin içerisindeyiz. Yani yıl sonuna kadar fiyat artışı öngörmüyoruz.

    Tabii bunları yaparken enflasyonu dikkate alarak hareket ediyoruz. Ama 2025 yılı için özellikle yani evinde dört yüz-beş yüz kilovatsaat aylık tüketimi olan, bilmiyorum sizler tüketim rakamlarınızı biliyor musunuz? Ama dört yüz-beş yüz kilovat saat tüketimi olan birisinin tüketiminin sebebi büyük oranda ya daha büyük evi olduğu için, belki elektrikli araç kullandığı için vesaire gibi şeylerle bu tüketim gruplarının yüksek gelir grubunda olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla kim ne kadar para kazanıyor ona bakmıyoruz ama tüketimine bakacağız. Ve o tüketim grubunda da Türkiye ortalamasının iki katı üzerinde tüketimi olan tüketicilere diyeceğiz ki siz bu işin bedelini ödeyin ki biz doğru kesimleri destekleyelim ve onlara yeterince bütçe ayıralım. Böyle bir çalışmayı yapıyoruz. Bunu kamuoyumuzla kısmen paylaştık ama önümüzdeki günlerde de daha detaylı inşallah paylaşırız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow