hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye'nin büyüme tahminini açıkladı

    Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiyenin büyüme tahminini açıkladı
    expand

    Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine yönelik 2023 yılı büyüme tahminini %2,7 ve 2025 yılı için de %3 olarak sabit tuttu. EBRD, yatırımcı güveninde bir iyileşme olduğunu da belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EBRD'nin faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’nda, bu yılki bölgesel ekonomik büyüme tahmini %0,2 aşağı yönlü revize edilerek %2,8 olarak belirlendi. 2024 yılı için ise %3,5 büyüme öngörüldü. Türkiye için 2023 ve 2025 yıllarına yönelik büyüme tahminleri mayıs ayındaki tahminlere göre değiştirilmedi ve sırasıyla %2,7 ve %3 seviyelerinde sabit bırakıldı.

    Raporda, Türkiye'nin makroekonomik politikalarındaki değişimin yanı sıra gri listeden çıkarılmasının da yatırımcı güvenini artırdığı ifade edildi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki düşüşe dikkat çeken rapor, yatırımcı güvenindeki artışın ve ekonominin yeniden dengelenmesinin büyümeyi 2025'te %3'e çıkaracağı öngörüsünde bulundu.

    Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiyenin büyüme tahminini açıkladı

    Türkiye ekonomisine yönelik riskler arasında yüksek enflasyon, Türk lirasının reel değerlenmesinin ihracat ve turizm üzerindeki etkileri, artan jeopolitik gerilimler ve kısa vadeli dış finansman ihtiyacıyla sıkı küresel finansman koşulları yer aldı. Cari açığın azalmasına rağmen kısa vadeli dış borcun yüksek seviyelerde kaldığı da raporda vurgulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca, EBRD'nin Türkiye için önerileri arasında verimliliğin artırılması, beşeri sermaye gelişiminin iyileştirilmesi ve özel sektörün finansmana erişiminin genişletilmesi yer aldı.

    EBRD’nin sağladığı verilere göre, 2023'te Türkiye'ye yapılan yatırımlar 2,5 milyar avroyu buldu ve bu yatırımın yarısından fazlası yeşil dönüşüm projelerine ayrıldı. Bankanın Türkiye’deki toplam yatırımları ise 20 milyar avroyu aştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow